Σ. Σέρμπος στο Πρώτο: Ζητούμενο μια νέα ευρωατλαντική σχέση με πιο αναβαθμισμένο ρόλο για την ΕΕ (audio)

Την πεποίθηση ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι γνήσιος ευρωατλαντιστής, και η πολιτική του αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ευρώπη εξέφρασε ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, εάν η Ευρώπη θεωρεί ότι «η Αμερική επιστρέφει» και γίνεται μια προσπάθεια κανονικοποίησης των σχέσεων, «αυτό πηγαίνει χέρι -χέρι για ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο που θα διαδραματίσει συνολικά στην κατανομή των βαρών μεταξύ των δυο πλευρών».

Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι το πώς θα σφυρηλατηθεί μια νέα ευρωτλαντική σχέση, «προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που έχουμε, με πιο αναβαθμισμένο ρόλο για τους Ευρωπαίους και κυρίως με μια ευθυγράμμιση στα μεγάλα ζητήματα γεωπολιτικού  ενδιαφέροντος».

 

Αναφορικά με τις σχέσεις Ουάσιγκτον –Μόσχας και την πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, ο κ. Σέρμπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ «έχουν διαλέξει ότι η χώρα που θα τους απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον είναι η Κίνα και όχι η Ρωσία», και για το λόγο αυτό επιθυμούν περισσότερη προβλεψιμότητα στις σχέσεις με το Κρεμλίνο. Εκτίμησε, δε, ότι θα είναι καλύτερη η πορεία στις αμερικανορωσικές σχέσεις, μέχρι το τέλος του έτους.

Ο καθηγητής μίλησε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Λαμβάνοντας υπόψιν τη χρονιά που προηγήθηκε, έγινε ένα πρώτο βήμα προς την καλλιέργεια ενός κλίματος που θα επιτρέψει και τη διερεύνηση και άλλων θεμάτων χαμηλής πολιτικής», επισήμανε.

«Προκειμένου να συζητάμε κάθε φορά τι θα γίνει στο πεδίο, να δούμε και πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Πέρα από αυτά που μας χωρίζουν να δούμε και αυτά που οι δυο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν», υπογράμμισε.

«Ειδικά σε μια χώρα όπως η Τουρκία, με το μοντέλο διακυβέρνησης που έχει και το σύστημα εξουσίας κάτω από αυτό, το  να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, είναι κάτι απολύτως απαραίτητο», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος