Σ. Σέρμπος στο Πρώτο: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλαπλά σενάρια εξελίξεων στο πεδίο (audio)

«Από την στιγμή που η διπλωματία αποτύχει, ενδεχομένως είμαστε σε μια στροφή με τις τελευταίες προσπάθειες εκ μέρους του Βερολίνου, λαμβάνοντας υπόψη την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου σε Κίεβο και Μόσχα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολλαπλά σενάρια εξελίξεων και στο πεδίο των επιχειρήσεων, υπό την έννοια ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο για την ρωσική πλευρά για λόγους εσωτερικής πολιτικής παρά εξωτερικής, να αποχωρήσει τελείως χωρίς να πάρει τίποτα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Σωτήρης Σέρμπος για τις εξελίξεις στην ρωσοουκρανική κρίση.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί για σειρά λόγων απευθείας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ο κ. Σέρμπος και πρωτίστως, η προβολή της στρατιωτικής ισχύος της είχε σκοπό να τραβήξει την προσοχή των συμμάχων, κυρίως των αμερικανών, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν.

Η Ουκρανία είναι η δεύτερη σε επικράτεια χώρα της Ευρώπης μετά την Ρωσία, άρα στα σενάρια εισβολής, καλό είναι να διατηρούνται επιφυλάξεις, επεσήμανε ο κ. Σέρμπος. «Η ανατολική Ουκρανία παραμένει περισσότερο ευάλωτη, σήμερα συνεδριάζει η ρωσική Δούμα όπου θα συζητηθεί το θέμα της ανεξαρτησίας όσο αφορά τους αυτονομιστές στην περιοχή στις 2 επαρχίες. Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον στο υποθετικό σενάριο που η Ρωσία ήθελε από κάπου να πιαστεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια αυτής της περιοχής, υπό την δική της πάντα ρωσική οπτική. Επιχειρησιακά, αν ληφθεί μια τέτοια πολιτική απόφαση, η Ρωσία είναι έτοιμη από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, να προχωρήσει. Και από την πλευρά της διοίκησης των ΗΠΑ, δεν είναι πολλά τα περιθώρια, όσο αφορά στο τι συμβιβασμοί, παραχωρήσεις και συνεννοήσεις μπορούν να επιτευχθούν σε αυτή την φάση. Ας ελπίσουμε η διπλωματία να λειτουργήσει αλλά καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» σημείωσε ο κ. Σέρμπος.

Αυτό που θα υπολογίσει στο τέλος της ημέρας ο Ρώσος Πρόεδρος είναι το κόστος και το όφελος, συμπλήρωσε. Ανάλογα με το πώς εξελιχθούν τα πράγματα, θα αναζωπυρωθούν οι συζητήσεις για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ για σειρά λόγων, ισχύουν παράπλευρες απώλειες. Δηλαδή σε μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων και αυξημένων τιμών στην ενέργεια, μια τέτοια κρίση ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο πεδίο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση στις τιμές, στην Ευρώπη κυρίως, πιέζοντας τις εθνικές κυβερνήσεις σε σχέση με τα δημοσιονομικά τους περιθώρια.

Από την ελληνική πλευρά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι υπάρχει ενεργή πολυπληθής κοινότητα στην Μαριούπολη, άρα στην περίπτωση που έχουμε επιχειρήσεις, ένα θέμα είναι τι προετοιμασίες θα κάνει η Ελλάδα όσο αφορά στους πληθυσμούς που έχουμε εκεί, προσέθεσε ο κ. Σέρμπος.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που μελετάμε πιο συστηματικά την Ρωσία έχουμε τεράστια διαφορά στα λεγόμενα intelligence, στις υπηρεσίες ασφάλειας και το τι πληροφορίες μεταδίδουν, είναι και ένα παιχνίδι και ψυχολογικών επιχειρήσεων και εντυπώσεων» αυτό που συμβαίνει, υπογράμμισε ο κ. Σέρμπος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος