Σ. Πρωτοψάλτης στο Πρώτο Πρόγραμμα : Σε τροχιά νέας στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ (audio)

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης να ανακοινώσει το πρώτο πρόγραμμα νέας στεγαστικής πολιτικής έπειτα από μια δεκαετία απραξίας και την κατάργηση του τότε Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/ , την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης σε αυτή τη φάση υλοποιούνται εκκρεμότητες με την παράδοση και των τελευταίων οικισμών ήδη σε Κέρκυρα και Ελευσίνα και αργότερα σε Γρεβενά και Γιαννιτσά και πρόκειται να αξιοποιηθεί ένα αποθεματικό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε νέα εργαλεία και σχήματα και όχι πια σε μεγάλες κατασκευές που είχαν πολλά προβλήματα.
Ένα στεγαστικό πρόγραμμα που εξετάζεται βασίζεται στο “rent to own”, όπου κάποιος μπαίνει σ ένα σπίτι, πληρώνει ένα νοίκι για ένα διάστημα και μετά από μια περίοδο επιδοτούμενης ενοικίασης όπου έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του μπορεί να αγοράσει την κατοικία σε πολύ δελεαστική τιμή. Πρόκειται για διαμερίσματα που θα αγοράζει η Υπηρεσία από την ελεύθερη αγορά, θα τα επισκευάζει και θα τα παραχωρεί για ενοικίαση και πιθανή παραχώρηση.

Ένα δεύτερο εργαλείο είναι άτοκα ή επιδοτούμενα δάνεια για αγορά, επισκευή ή αναβάθμιση πρώτης κατοικίας με προνομιακό ή καθόλου επιτόκιο, μέσω χρηματοδότησης των τραπεζών από την Υπηρεσία.

Ένα τρίτο είναι οικόπεδα του δημοσίου που θα μπορούσε για παράδειγμα να χτίσει ιδιώτης και ένα ποσοστό, ένας αριθμός διαμερισμάτων να δοθεί σε δικαιούχους που θα ορίζει η Υπηρεσία.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή των πιο ευέλικτων προγραμμάτων, με βάση και άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα μετά από δέκα χρόνια απουσίας στεγαστικής πολιτικής που έχει να κάνει και με την απασχόληση και με το δημογραφικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος