Σ. Πουρνάρας στο Πρώτο: Δεν μπορεί να μην γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με 80-100 θανάτους ημερησίως (audio)

«Δεν είναι μόνο ότι νοσείς πιο ήπια με τον εμβολιασμό. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα είναι 10-15 φορές μικρότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, Σπύρος Πουρνάρας, αναφορικά με το όφελος των εμβολίων για την πανδημία.

«Η λογική λέει ότι οι τρεις δόσεις καλύπτουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το νοσοκομείο έχει μια πίεση σταθερή, μικρότερη από την άνοιξη, γεγονός που οφείλεται 100% στον εμβολιασμό, καθώς με πολύ περισσότερα κρούσματα, έχουμε πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους», σημείωσε ο κ. Πουρνάρας.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Πουρνάρας υπογράμμισε ότι «είναι τόσο πολλοί οι νεκροί που δεν δικαιούσαι να μην κάνεις τίποτα. Από το καλοκαίρι συζητούσαμε με κάποιους συναδέλφους και με πολιτικούς που τυχαίνει να συζητάμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός για όλους μετά από 1-1,5 χρόνο. Δεν μπορεί να μην γίνει. Δεν είναι θέμα προσωπική επιλογής και πεποιθήσεων, πεθαίνουν 80-100 άνθρωποι την ημέρα».

Σε σχέση με την παραλλαγή  Όμικρον ανέφερε ότι είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, ίσως λίγο πιο ήπια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσει μικρότερο αποτύπωμα. «Αν κολλήσουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, έστω και αν πεθάνουν ή νοσήσουν λιγότεροι ποσοστιαία, το τελικό νούμερο του φορτίου που θα δώσει μπορεί να είναι υψηλότερο, γι’ αυτό όλη η υφήλιος είναι επιφυλακτική».

Οι πιο πολλοί κορονοϊοί κάνουν ήπια νόσο, επεσήμανε ο κ. Πουρνάρας. «Δεν πεθαίνει ο κόσμος από τους άλλους κορονοϊούς, που σημαίνει ότι έχουν προσαρμοστεί με τα χρόνια. Το συμφέρον του ιού είναι να συμβιώνει με τον άνθρωπο, όχι να τον σκοτώσει και κάποια στιγμή θα γίνει αυτό».

Η απόφαση για γενικευμένο λοκντάουν είναι πάρα πολύ σκληρή σε αυτή την φάση, εκτίμησε ο καθηγητής, καθώς δεν αντέχει ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η ψυχολογία του κόσμου. «Ο κόσμος έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένος, φοβούνται να πάνε έξω οι άνθρωποι, τα εστιατόρια είναι μισοάδεια. Όταν έχεις πάνω από 70 νεκρούς καθημερινά από τον Οκτώβριο, ο κόσμος είναι μαζεμένος. Το να τον μαζέψεις και άλλο δια της βίας με καθολικό λοκντάουν δεν έχει νόημα».

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών πραγματοποιεί εκδήλωση αυτή την ώρα, που μεταδίδεται διαδικτυακά, με την συμμετοχή πολλών διακεκριμένων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ο κ. Τσιόδρας, ο κ. Ζαούτης, ο κ. Σύψας, η κ. Παπαευαγγέλου, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στο κοινό, ερωτήσεις σε σχέση με την covid19.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος