Σ. Μαζάνης στο Πρώτο: Σε εγρήγορση για την οξεία ηπατίτιδα – Ίσως και 60.000 κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά τον Ιούλιο (audio)

Σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως και προκαλεί ανησυχία στους γονείς, απάντησε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, μια μέρα μετά την καταγραφή του πρώτου θύματος από τα συνολικά 12 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην χώρα μας και ένας από τους 18 θανάτους που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως. Αυτή την στιγμή είναι 920 τα δηλωμένα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας εκ των οποίων το ένα τρίτο, τα 300 περίπου είναι στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα καταγράφονται σε 33 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, από τα παιδιά που θα εμφανίσουν την συγκεκριμένη ηπατίτιδα, τουλάχιστον το 89%-90% θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο αλλά την περνούν ελαφριά, με ενυδάτωση, σπανίως χρειάζεται να δοθούν φάρμακα και γυρίζουν στο σπίτι τους. Ωστόσο, το 5%-6% αυτών των περιστατικών θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. «Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί αν δεν γίνει μεταμόσχευση ήπατος θα χάσουν την ζωή τους. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε κέντρα που μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος είναι πάρα πολύ ανησυχητικό γιατί ένα παιδί θα πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για να κάνει μεταμόσχευση» τόνισε.

«Στο ποσοστό αυτό των παιδιών», συνέχισε ο κ. Μαζάνης, «που θα χρειαστούν μεταμόσχευση αν προστεθεί και ένα 2%-3% τα οποία καταλήγουν, αθροίζεται ένα ποσοστό 8% που μπορεί να χάσει την ζωή του από αυτή την ηπατίτιδα. Οπότε γι’ αυτό υπάρχει η ανησυχία».

Όσο αφορά την αιτία, σημείωσε, έχουν ανιχνεύσει στα μισά περιστατικά με οξεία ηπατίτιδα τον αδενοϊό 41 «που για εμάς τους παιδιάτρους είναι το «ψωμοτύρι» του ιού, γιατί καθημερινά τον βλέπουμε σε πολλά περιστατικά σε παιδάκια που προκαλεί ρινίτιδες, βρογχίτιδες, εμετούς, διάρροιες, είναι ένας συνηθισμένος ιός».

Ωστόσο, πρόσθεσε, για κάποιον λόγο, τον οποίο δεν ξέρουμε ακόμη, φαίνεται ότι αυτός προκαλεί σε ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, στα μισά από αυτά που αρρωσταίνουν, αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Συνεχίζουν, είπε, να το ψάχνουν και σε συνδυασμό με τον κορονοϊό γιατί περίπου στο 30% των παιδιών που έχουν αυτή την  ηπατίτιδα ανιχνεύτηκε και κορονοϊός. Είτε την περνούσαν αυτή την εποχή ή την είχαν περάσει πριν από μερικούς μήνες. «Επομένως βρισκόμαστε ακόμη σε εγρήγορση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υποστήριξε ότι οι γονείς δεν πρέπει να θορυβούνται ιδιαίτερα.

«Επειδή αυτή την εποχή υπάρχουν πολλές γαστρεντερίτιδες με εμετούς και με διάρροιες επειδή και η οξεία ηπατίτιδα έχει εμετούς και διάρροιες, δεν σημαίνει ότι κάθε παιδάκι που έχει αυτά τα συμπτώματα αυτή την εποχή θα έχει ηπατίτιδα. Άρα θα πρέπει να απευθύνονται στον προσωπικό τους παιδίατρο ο οποίος ξέρει το ιστορικό του παιδιού και θα εκτιμήσει αν πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις, οι οποίες στην περίπτωση αυτή είναι οι τρανσαμινάσες, οι οποίες φυσιολογικά είναι γύρω στο 30. Αν ανιχνευτούν πάνω από 500-1000, σημαίνει ότι το παιδάκι έχει ηπατίτιδα και θα πρέπει να γίνει έλεγχος τι είδους ηπατίτιδα έχει, γιατί μπορεί να έχει μια άλλη απλή ηπατίτιδα και όχι αυτή την αγνώστου αιτιολογίας» επισήμανε ο κ. Μαζάνης.

Παράλληλα, συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική υγιεινή των παιδιών, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και προσοχή στην συντήρηση των τροφίμων, γιατί μέσα στην ζέστη τα τρόφιμα αλλοιώνονται και μπορεί να πάθει ένα παιδί εμετούς και διάρροιες. «Και γενικά να αποφεύγουν τον συνωστισμό, γιατί εκτός από την ηπατίτιδα έχουμε και πάρα πολλά κρούσματα του κορονοϊού» συμπλήρωσε.

«Αυτή την εποχή έχουμε πάρα πολλές ιώσεις, εκτός από τον κορονοϊό, που συνήθως αυτή την εποχή δεν είχαμε τόσες ιώσεις και πυρετούς. Αλλά και τα κρούσματα κορονοϊού είναι πάρα πολλά στα παιδιά, αυτά που δηλώνονται είναι ελάχιστα μπροστά στην πραγματικότητα. Η εικόνα των περιστατικών που έχουμε δεν είναι η πραγματική. Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε περίπου 60.000 κρούσματα στα παιδιά, τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο που ήμασταν στην καρδιά του κορονοϊού. Τα παιδιά βέβαια το περνάνε με ελαφριά συμπτώματα, παρ’ όλα αυτά όμως παρατηρούμε ότι κάνουν υψηλούς πυρετούς σε σχέση με την προηγούμενη φάση που πολλά παιδάκια το περνούσαν ασυμπτωματικά. Και οι ηλικίες που χτυπάει τώρα η παραλλαγή Όμικρον είναι από 0 ημερών έως 4-5 ετών και εφήβους 14-16 ετών. Επειδή τα μικρά παιδιά όμως δεν είμαι εμβολιασμένα είναι και πιο ευάλωτα» ανέφερε ακόμα ο κ. Μαζάνης.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ των παιδιών από 6 μηνών έως 5 ετών από την προηγούμενη εβδομάδα. «Η δόση είναι το ένα τρίτο της δόσης που κάνουμε στα παιδιά 5-12 και περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει δοθεί και η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς και στην Ευρώπη» τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος