Σ. Μαυροειδάκος στο Πρώτο: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η παραβατικότητα ανηλίκων – Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει παιδί (audio)

«Τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την περίοδο Ιανουαρίου έως Αύγουστο είναι αποκαρδιωτικά. Βλέπουμε 218 ανηλίκους μέσα σε αυτό το 8μηνο να έχουν ξυλοκοπηθεί και 211 να έχουν ληστευτεί, ενώ κάθε χρόνο τα δικαστήρια τα απασχολούν 1700 υποθέσεις με κατηγορουμένους ανήλικους για αδικήματα όπως κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κανένα παιδί» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Τα στατιστικά αυτά, μάλιστα, δεν αντιστοιχούν ακριβώς στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο. «Όταν από ένα παιδί, Σάββατο βράδυ, με την απειλή μαχαιριού του κλέβουν το χαρτζιλίκι του, συλλαμβάνονται οι δράστες και πηγαίνουν στο τμήμα. Εκεί έρχονται οι γονείς που είτε επειδή δεν θέλουν να εκθέσουν το δικό τους παιδί είτε επειδή τα βρίσκουν με τους γονείς του άλλου παιδιού, γιατί πάει και ο γονιός για αυτόφωρο για παραμέληση ανηλίκου, τα περιστατικά δεν καταγράφονται».

«Με τα κατασταλτικά μέτρα δεν θα βρούμε άκρη, απλώς μπορεί να τους κάνουμε χειρότερους αν οδηγηθούν στην φυλακή. Χρειάζεται άλλου είδους προσέγγιση, πολυδιάστατη, γιατί το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων δεν θα λυθεί ποτέ με αυστηρότερα κατασταλτικά μέτρα. Όταν αυτά τα παιδιά αφεθούν ελεύθερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια, κάποιος κοινωνικός λειτουργός να πάει στο παιδί μετά να του μιλήσει, να μιλήσει στους γονείς του. Τα λέμε κακοποιούς και κανένα από αυτά τα παιδιά δεν γεννήθηκαν κακοποιοί», υπογράμμισε ο κ. Μαυροειδάκος.

Σκιαγραφώντας το προφίλ τους, είπε πως πρόκειται συνήθως για παραμελημένα παιδιά, αρκετά αλλοδαπά, ηλικίας 13-18 ετών, που ενώνονται σε ομάδες των 10-20 ατόμων οι οποίοι επιτίθενται και με τοπικιστικά κριτήρια, οι λεγόμενες μάχες των γειτονιών, «αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να ξυλοκοπούνται παιδιά και μέσα στα σχολεία, να βιντεοσκοπούνται και από κει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αλιεύει πολλές φορές υλικό και γίνεται γρήγορα η εξιχνίαση, όπως στο περιστατικό στο ΕΠΑΛ στον Κολωνό, που είδαμε στο ανατριχιαστικό βίντεο ένα παιδί να μαχαιρώνει με μανία ένα παιδί που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής», είπε καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος