Σ. Λιβανός στο Πρώτο: Φοβάμαι ότι όντως θα έχουμε θέματα στην Μαδρίτη- Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση (audio)

«Φοβάμαι ότι όντως θα έχουμε θέματα στην Μαδρίτη, αυτός είναι ο φόβος μου, μακάρι να μην έχουμε. Το μήνυμα Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ήταν σαφές, ότι η Τουρκία έχει δύο δρόμους, της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης. Η περίπτωση της αποκλιμάκωσης είναι κατανοητή, είναι υπέρ της ιστορίας, της ευημερίας των δύο λαών, η κλιμάκωση θα έχει ως απάντηση την σθεναρή αντίδραση των συμμάχων μας» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην Υπουργός και αντιπρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «είμαστε η ήρεμη δύναμη, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση και στα διεθνή fora όπου τεθούν αυτά τα ζητήματα. Έτσι έγινε και στην Κωνσταντινούπολη που πήρε μεγάλη δημοσιότητα η αντίδραση, έτσι θα γίνει αν χρειαστεί και στο ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη» συμπλήρωσε ο κ. Λιβανός. «Εμείς δεν θέλουμε την αναταραχή, θέλουμε τον διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είμαστε έτοιμοι όμως με επιχειρησιακά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο, να δώσουμε τις απαντήσεις, όπως έγινε και στον Έβρο το 2020. Προς το παρόν, πέραν των υπερπτήσεων έχουμε μια ηρεμία στο Αιγαίο. Εάν όμως αυτή η ηρεμία ανατραπεί, είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε όπως πρέπει» ξεκαθάρισε.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν όλα αυτά τα κάνει στην ρητορική και προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουμε κινήσεις επί του πεδίου, σημείωσε ο κ. Λιβανός. «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν μια στρατηγική στόχευση αναθεωρητισμού. Όλη η πολιτική που ασκεί δεν είναι όπως λένε κάποιοι αναλυτές για εσωτερική κατανάλωση. Έχει αποφασίσει ότι θα κινηθεί στην λογική του αναθεωρητισμού και αυτή η λογική στην περιοχή μας ισούται με μια βίαιη και απόλυτη παραχάραξη της ιστορίας» ανέφερε ο κ. Λιβανός, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της Ελλάδας να μην «παίξει το παιχνίδι της όξυνσης» έχει ήδη αποτελέσματα.

Πρακτικά η Τουρκία θέλει να αλλάξει το Διεθνές Δίκαιο και τα σύνορα μη αποδεχόμενη τις Συνθήκες και τις Συμβάσεις που έχει υπογράψει η ίδια, περιέγραψε ο κ. Λιβανός. «Ο Ερντογάν έχει αυτή την αναθεωρητική βλέψη προς την Δύση και από την άλλη μεριά προσπαθεί να κάνει μια αλλαγή για το σύνολο της τουρκικής πολιτικής αλλά και της κοινωνικής τους πολιτικής» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο κ. Λιβανός σημειώνοντας ότι έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από την τελευταία φορά που είχε βρεθεί εκεί, εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία «γυρίζει» και κοιτάει ανατολικά. «Εκεί που η Κωνσταντινούπολη στο σύνολό της ήταν περίπου 50% άνθρωποι οι οποίοι προσέγγιζαν την ζωή μέσα από τον δυτικό τρόπο και 50% άνθρωποι που ήταν πιστοί στην μπούργκα και στην θρησκεία τους, τώρα η αναλογία αυτή έχει αλλάξει πάρα πολύ υπέρ της μπούργκας, μπορεί να είναι και 80%-20% και με αυτόν τον τρόπο φεύγουν Ευρωπαίοι και επιχειρήσεις και έρχονται συνεχώς κύματα από την Ανατολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν τολμάει κανείς να βάλει ένα ποτήρι μπύρα πάνω στο τραπέζι του για να μην τον βγάλουν φωτογραφία. Δεν είναι μόνο ο αναθεωρητισμός προς τα εμάς, έχει όμως ένα υπόβαθρο κοινωνικό-πολιτικό και βεβαίως θρησκευτικό μέσα στις αλλαγές που προσπαθεί να επιφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θέλει να ταυτιστεί με την ιστορία και να ξεπεράσει τον Κεμάλ Ατατούρκ» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό είναι ένα σύνθετο πλαίσιο, υπογράμμισε, στο οποίο «η Ελλάδα ενωμένη, με μια ενιαία φωνή θα αντιδράσει σε όλα τα fora, με τα επιχειρήματα που έχουμε και την προεργασία που έχει γίνει προς τους συμμάχους μας για να είναι δίπλα μας αν χρειαστεί» προσθέτοντας ότι για να μπορέσουμε εμείς να διατηρήσουμε την ειρήνη, πρέπει η Ελλάδα από μόνη της να είναι έτοιμη να κάνει την δουλειά της σε κάθε πεδίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος