Σ. Κυριάκου στο Πρώτο: 4% αύξηση στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας- Δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας από την ΕΛΑΣ (audio)

«Έχει προγραμματιστεί και θα ξεκινήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα η δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε κάποια αστυνομικά τμήματα, για αρχή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου αστυνομικό προσωπικό θα υποδέχονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας και θα τους παρέχουν μια πιο εξατομικευμένη, εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών και θα διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την υπόθεσή τους», όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, η προισταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ (υπαστυνόμος Α΄), Σοφία Κυριάκου.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και τώρα σε όποιο Αστυνομικό Τμήμα πάει ο πολίτης, ωστόσο σε αυτά τα γραφεία θα ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με αυτές τις υποθέσεις, όπου θα τους εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας, όπως είπε η κ. Κυριάκου. «Είναι πράγματι μια δύσκολη απόφαση για να την λάβει κάποιος, πρέπει όμως οι πολίτες να εμπιστεύονται την αστυνομία να απευθύνονται σε αυτή». Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, οι καταγγέλλοντες «θα ενημερωθούν για το στάδιο που ακολουθεί την καταγγελία, την δυνατότητα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την δυνατότητα φιλοξενίας. Οι κρατικές υπηρεσίες συνεργάζονται μεταξύ τους για τα ζητήματα αυτά και είναι μια ενημέρωση που παρέχεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, στα πρώτα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας, σημειώθηκε σημαντική μείωση στις καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, ενώ μετά τη άρση των μέτρων αυξήθηκαν οι σχετικές υποθέσεις και στην συνέχεια επανήλθαν στα ίδια ποσοστά. Το 2020 καταγγέλθηκαν 192 περιστατικά, σημειώνοντας 4% αύξηση σε σχέση με το 2019.

«Οι υπηρεσίες αυτές δημιουργούνται από τις ανάγκες που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν, γιατί τα αστυνομικά τμήματα διαχειρίζονται και πλήθος άλλων υποθέσεων. Θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των πολιτών και γι΄ αυτό και σε πρώτη φάση θα είναι πιλοτικό, να δούμε αν ο πολίτης θα προτιμήσει να μην πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, αλλά να πάει σε ένα διπλανό αστυνομικό τμήμα, αλλά να έχει μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση, αυτό θέλουμε να δούμε».

Τρόποι επικοινωνίας για σχετικές καταγγελίες, θυμίζει η κ. Κυριάκου είναι μέσω κλήσης στο 100 αλλά και με γραπτό μήνυμα στο 100, αναγράφοντας διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, και ποια είναι η ανάγκη. Για να ενημερωθεί κανείς για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, μπορεί να απευθυνθεί στο αρχηγείο της αστυνομίας και στις έδρες κάθε περιφέρειας ενώ όλα τα στοιχεία είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, www.astynomia.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος