Σ. Κελέτσης στο Πρώτο: Συντάσσομαι νομικά με την άποψη Γεραπετρίτη- Δεν μπορεί κανείς να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ (audio)

Αναφερόμενος στον εκτελεστικό νόμο 2225/1994, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος την Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Σταύρος Κελέτσης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει εξαίρεση για τους βουλευτές» και ότι ο ίδιος συντάσσεται νομικά με την άποψη Γεραπετρίτη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Αντίθετα, χαρακτήρισε την ερμηνεία του κ. Βενιζέλου «τραβηγμένη από τα μαλλιά, προκειμένου να υποστηρίξει μια άποψη πολιτικά προφανώς και να της δώσει και μια συνταγματική υποστήριξη». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο νόμος που επικαλείται ο κ. Γεραπετρίτης ψηφίστηκε ενώ ήταν ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπουργός και δεν λέει τίποτα ρητά για κάποια εξαίρεση. «Και καλώς δεν λέει γιατί υπάρχει και το θέμα της ισότητας των πολιτών και τις ίσης μεταχείρισης. Τα προνόμια των βουλευτών  περιγράφονται ρητά από το Σύνταγμα, αυτά που έχουν να κάνουν με την ασυλία σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων μας και με την υποχρέωση να μην δώσουμε μαρτυρία για θέματα που μάθαμε ασκώντας τα καθήκοντά μας. Είναι πολύ συγκεκριμένο το Σύνταγμα σε αυτά τα θέματα και δεν μπορούμε να τα διευρύνουμε σε τέτοιο βαθμό που να καταργούμε την ισότητα μεταξύ των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κελέτσης.

Όσο αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και το κατά πόσο αυτή αρκεί, ο κ. Κελέτσης, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει μια συνολικότερη συζήτηση πάνω στο θέμα της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών «όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες του κόσμου, γιατί αυτές οι υπηρεσίες υπάρχουν παντού και σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα προκειμένου να διασφαλίζουν κάποιους κανόνες ασφάλειας του ίδιου του κράτους». Σημειώνοντας ότι «διδασκόμαστε από τις αβλεψίες και τα λάθη» επεσήμανε πως με την ΠΝΠ έγινε ένα πρώτο βήμα. «Προστέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες, η μία είναι θεσμική σε ό,τι αφορά το Κοινοβούλιο. Πλέον ο διοικητής της ΕΥΠ, συμπεριλαμβανομένου του νέου που τοποθετήθηκε ήδη, θα περνάει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να γνωμοδοτεί η Επιτροπή σχετικά με την καταλληλότητα του προσώπου. Το δεύτερο είναι ότι προστίθεται και δεύτερος εισαγγελέας, μια δεύτερη δικλείδα, γιατί προϋπήρχε ο έλεγχος και η έγκριση του εισαγγελέα που είναι αρμόδιος για την συγκεκριμένη υπηρεσία και στο προηγούμενο καθεστώς. Τώρα όμως προστίθεται και ο Εισαγγελέας Εφετών προκειμένου να έχουμε ένα διπλό φιλτράρισμα στο

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει προσφέρει τα μέγιστα. «Ένας από τους λόγους που υπήρξε άμεση αντίδραση στην προσπάθεια εισβολής μαζικά μεταναστών στον Έβρο το 2020 ήταν το γεγονός ότι υπήρχε η πληροφόρηση από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος