Σ. Γκαλίνα: Η ΕΕ ενήργησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τα εμβόλια 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υστερεί στα εμβόλια έναντι άλλων χωρών του κόσμου και παρήγγειλε εγκαίρως όλες τις διαθέσιμες δόσεις που υπήρχαν τόνισε η γενική διευθύντρια για την υγεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάντρα Γκαλίνα σε ακρόαση στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Σάντρα Γκαλίνα υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε 160 πιθανά εμβόλια για τα οποία κανείς δεν ήταν σίγουρος όσον αφορά το χρονοδιαγράμματα έγκρισης τους και η επιλογή έγινε με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων και συγκεκριμένα κριτήρια. Αρνήθηκε παράλληλα ότι η διαθεσιμότητα τους παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων και την έλλειψη επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής

Επεσήμανε επίσης ότι ο χρόνος που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση τον σχεδόν 2,3 δις δόσεων έξι διαφορετικών εμβολίων, καταναλώνεται κυρίως στην διαπραγμάτευση σχετικά με τις ευθύνες από ενδεχόμενα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τα εμβόλια. «Το να κάνεις συμβόλαιο με αυτήν την ταχύτητα δεν είναι απαραίτητα τόσο εύκολο. Ευθύνες και αποζημίωση – αυτά ήταν πραγματικά πολύ σημαντικά για εμάς.

Η ίδια αρνήθηκε και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διαπραγμάτευση για τις παραγγελίες εμβολίων για λογαριασμό της ΕΕ των 27 κρατών, είχε δώσει προτεραιότητα στην τιμή έναντι της εξασφάλισης εμβολίων. «Η τιμή μας θα είναι πλήρως συγκρίσιμη με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε στην ακρόαση και διευκρίνισε πως στην τιμολόγηση υπάρχουν δυο ποσά. Το ένα είναι η προκαταβολή από την ΕΕ και το άλλο η συγκεκριμένη τιμή που στη συνέχεια πληρώνουν οι μεμονωμένες χώρες της ΕΕ.  Υ

Υπο αυτήν την έννοια, όπως υποστήριξε, η Ε.Ε δεν διαπραγματεύτηκε χειρότερα από άλλα κράτη και έχει συνάψει ήδη έξι συμβάσεις, ενώ δύο βρίσκονται σε προετοιμασία.  Σημείωσε πάντως με νόημα πως η ΕΕ «σίγουρα δεν θα είχε λάβει περισσότερες δόσεις με περισσότερα χρήματα, αφού το πρόβλημα βρίσκεται στην παραγωγή».

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών για την  διατύπωση στην σύμβαση της Astrazeneca για τις «καλύτερες προσπάθειες», επέμεινε ότι οι δεσμεύσεις που υπέγραψε η εταιρεία την υποχρέωσαν να ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης σύμφωνα με την «καλύτερη προσπάθειά της» και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η διατύπωση χρησιμοποιήθηκε στις συμβάσεις, επειδή οι εταιρείες δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εάν τα υποψήφια εμβόλια τους θα έκαναν κλινικές δοκιμές εκείνη τη στιγμή. Η γλώσσα δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη να «παραδώσουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος» είπε.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς και την κατηγορία ότι ΕΕ έχει μείνει πίσω εξαιτίας και των καθυστερήσεων η κ. Γκαλίνα υπογράμμισε πως ήδη περισσότερες από 12 εκατομμύρια δόσεις έχουν εμβολιαστεί από τότε που το πρώτο εμβόλιο έγινε διαθέσιμο πριν από πέντε εβδομάδες στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι ηγέτιδα δύναμη εμβολιασμών, χωρίς όμως να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία εμβολιασμού, για παράδειγμα, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ ή των ΗΠΑ. Αυτές οι τρεις χώρες, οι οποίες έχουν ήδη εμβολιάσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών τους χρησιμοποιούνται πάντα για να δείξουν την αργή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού και στα 27 κράτη μέλη.

Ορισμένα μέλη της επιτροπής ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ αχρησιμοποίητων πόρων από το ερευνητικό πρόγραμμα και τα περιθώρια προϋπολογισμού της ΕΕ για τη βελτίωση της διάθεσης εμβολιασμού στην ΕΕ.

Η  κ. Γκαλίνα υποστήριξε ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν για την αντιμετώπιση παραλλαγών του COVID-19 και ότι το πρόβλημα συνδέεται με την παραγωγή και όχι με τον αριθμό των δόσεων που παραγγέλθηκαν. Τόνισε ότι στο επόμενο τρίμηνο η ΕΕ συνάπτει νεα συμφωνία με την Pfizer/Biontech που θα επιτρέψει τον διπλασιασμό των ποσοτήτων, ενώ σειρά θα πάρουν η Johnson και Johnson και το δεύτερο τρίμηνο η CureVac.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος