Σ. Φασουλής στο Πρώτο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η επιβολή μιας άποψης ενός ανθρώπου για όλη την ισορροπία του κόσμου (audio)

Μια δύσκολη χρονιά για τον πολιτισμό και το θέατρο πιο συγκεκριμένα ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, με τις περισσότερες παραστάσεις να ρίχνουν αυλαία για φέτος. Η τελευταία παράσταση του έργου «Ο κήπος με τις αλήθειες» του Αυστραλού Άντριου Μπόβελ, θα παιχτεί την Κυριακή των Βαΐων στο θέατρο Μουσούρη, ένα έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος μαζί με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου κρατά τον ένα από τους δύο βασικούς ρόλους σε μια ομάδα 6 ηθοποιών.

Η πανδημία «δοκίμασε» τις αντοχές του πολιτισμού όπως τελευταία και ο πόλεμος που εξελίσσεται τόσο κοντά μας. «Δυστυχώς όλους, μας ενώνουν άσχημα πράγματα τον τελευταίο καιρό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φασουλής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, λίγο πριν το φινάλε της φετινής του παράστασης που λόγω του κορονοϊού διακόπηκε τουλάχιστον 4 φορές από λίγες ημέρες μέχρι και ολόκληρη εβδομάδα αρκετές φορές. Μετά το τέλος των παραστάσεων εξηγεί ότι προσπαθούν να ετοιμάζονται γρήγορα οι ηθοποιοί για να μπορέσουν να βγουν έξω από το θέατρο, λόγω του κορονοϊού και να συνομιλήσουν με τους θεατές. «Αυτό είναι το λιγότερο, γιατί πάντα βρίσκεις έναν τρόπο να έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους. Το χειρότερο είναι όλες αυτές οι συνθήκες που ζούμε, γιατί πέρα από αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία και αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι του καθενός, υπάρχει και αυτός ο ιός, που την ώρα που παίζεις δεν ξέρεις αν θα παίξεις την επόμενη ημέρα. Αυτή η χρονιά ήταν πάρα πολύ άδικη για το θέατρο. Οποιοδήποτε γραφείο, εταιρεία μπορεί να συνεχίσει την δουλειά της, ένας υπάλληλος μπορεί να δουλέψει από το σπίτι του, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τηλεδιάσκεψη να βγούμε στην σκηνή».

Αναφερόμενος στην εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Φασουλής εκτιμά πως είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου κακού. «Εκείνο που φοβάμαι είναι μια ανακατάταξη σε όλη την Ευρώπη, διότι αυτός ο πόλεμος δεν νομίζω ότι είναι μόνο η εισβολή στην Ουκρανία. Είναι η επιβολή μιας άποψης για όλη την ισορροπία του κόσμου από έναν άνθρωπο σαν τον Πούτιν ο οποίος είναι εφ’ όρου ζωής αρχηγός ενός κράτους μαμούθ και θέλει κατά τη γνώμη μου να επεκτείνει τα όρια της κυριαρχίας του σε επίπεδο Σοβιετίας. Εγώ αυτό βλέπω και αυτό τρέμω» ανέφερε. Σχετικά με Ουκρανό Πρόεδρο, επισήμανε πως υπήρχε μια απαξίωση για τον κ. Ζελένσκι όπως υπήρχε και για τον Ρήγκαν. «Είναι ένα πρόσωπο για το οποίο υπήρχαν ερωτηματικά στην αρχή, μετά υπήρχε μια λατρεία και τώρα δίπλα σε αυτά τα θαυμαστικά υπάρχουν και κάτι ερωτηματικά. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, τους αρχηγούς και τους προέδρους. Αν υπήρχε ο τέλειος πρόεδρος θα υπήρχε και ο τέλειος κόσμος. Αυτή την στιγμή είναι σε τέτοιο κίνδυνο και το αντιμετωπίζει με τέτοιο υψηλό φρόνημα, που παρόλα τα λάθη χειρισμού που έχει κάνει δεν παύεις να τον θαυμάζεις. Εγώ τουλάχιστον» είπε ο κ. Φασουλής.

Αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά του επαγγελματικά σχέδια, την επόμενη θεατρική χρονιά, θα αναλάβει την σκηνοθεσία του έργου του Ίψεν «Βρικόλακες», στο Εθνικό Θέατρο με έναρξη τον Οκτώβριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος