Σ. Δελής (επίτιμο μέλος Σουηδικής Βουλής) στο Πρώτο: Είναι η πραγματικότητα που έχει παραμερίσει την ουδετερότητα- Έχουμε ετοιμαστεί ακόμα και για πυρηνικό πόλεμο (audio)

«Όταν η πραγματικότητα σου χτυπάει την πόρτα, δεν έχεις καμιά άλλη οδό, είναι μονόδρομος το ζήτημα. Η Σουηδία έχει ζήσει 200 χρόνια στην ελευθερία, χωρίς πολέμους και η ουδετερότητα έχει γίνει μέρος του σουηδικού DNA. Αυτή την φορά έχουν ανακαλύψει ότι τα πράγματα έχουν στριμωχτεί και οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα. Γι’ αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός για την σκανδιναβική αυτή χώρα» τόνισε ο Σωτήρης Δελής επίτιμο μέλος της Σουηδικής Βουλής, από το κόμμα των Μετριοπαθών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Μιλώντας για την ουδετερότητα του σουηδικού DNA, ο κ. Δελής εξήγησε πως είναι κάτι που το ζούσε και το ζει ακόμη, μέσα και έξω από την σουηδική βουλή. «Σε κάθε περίπτωση που γίνονταν σκούρα τα πράγματα οι Σουηδοί απαντούσαν ότι η ουδετερότητά μας θα μας σώσει» είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, πρόσθεσε «όταν απειλείται η ελευθερία σου, η δημοκρατία σου και το δικαίωμα να ζεις σαν άνθρωπος φεύγουν πολλά, ακόμα και η ουδετερότητα». Μάλιστα αποκάλυψε και «μερικές αλήθειες», πιο συγκεκριμένα επισήμανε πως η Σουηδία δεν ήταν ποτέ ουδέτερη, φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση της κατά τον ΒΠΠ και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σουηδία συνεργαζόταν πάντα με την Δύση και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ. «Είμαστε με το μισό κορμί μέσα στο ΝΑΤΟ. Προσωπικά έχω παρακολουθήσει ασκήσεις κοινές σουηδικών και νατοϊκών δυνάμεων» ανέφερε ο κ. Δελής.

Ερωτηθείς τι φοβάται η Σουηδία σε σχέση με την Ρωσία, ο κ. Δελής απάντησε πως «οι Σουηδοί έχουν ζήσει με τους Ρώσους και είχαν παλιά ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους, πολεμικές επιχειρήσεις και λοιπά. Αυτό που φοβούνται είναι αυτά ακριβώς που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Μας παραβιάζουν και εδώ τον εναέριο χώρο, τελευταία τον Μάρτιο έγινε παραβίαση από ένα σμήνος αεροσκαφών, από ρωσικά μαχητικά, τα δύο έφεραν τακτικά πυρηνικά όπλα».

Στο ερώτημα αν φοβάται η Σουηδία κάποια ρωσική επίθεση στη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δελής είπε «το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όπως λέγεται εδώ το άρθρο «των 3 σωματοφυλάκων», ο ένας για όλους και όλοι για έναν, δεν ισχύει, αλλά ισχύουν οι εγγυήσεις που μας έχουν δώσει, μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία τελευταία. Εκείνο που υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς είναι αυτά που έχουμε υποστεί μέχρι τώρα, δηλαδή ο Κυβερνοπόλεμος. Δεν είμαι πολιτικός. Το επάγγελμά μου είναι τραπεζικός διευθυντής σε έναν σουηδικό όμιλο τραπεζών και από κει μεταπήδησα στην πολιτική. Έχω πρακτική εμπειρία από αυτά τα πράγματα, γιατί μας έχουν επιτεθεί. Αυτό μαζί με μια πολεμική ρητορική που συνηθίζει ο Πρόεδρος της Ρωσίας». Πάντως εξέφρασε την εκτίμηση, ότι δεν θα προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων «γιατί πια δεν θα υπάρχει μέλλον στην ανθρωπότητα».

Αναφορικά με την στάση των κομμάτων στην σουηδική βουλή σχετικά με το αίτημα της ένταξης της χώρας, ο κ. Δελής σημείωσε πως «η απόφαση δεν βγήκε με 100% συμφωνία στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως ανέφερε και η πρωθυπουργός. Επίσης υπάρχουν δύο άλλα κόμματα τα οποία δεν θα υπερψηφίσουν όταν έρθει το θέμα στην βουλή. Οι δημοσκοπήσεις είναι 60% υπέρ και 40% κατά».

Πάντως, ο κ. Δελής, διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της, ενώ υπάρχουν καταφύγια ακόμα και για προστασία από πυρηνικά όπλα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος