Σ. Αραβία: Σε διεθνή κόμβο μετατρέπεται το αεροδρόμιο του Ριάντ με 6 διαδρόμους αεροσκαφών για 120 εκατ. επιβάτες

Array

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε χτες Δευτέρα σχέδια για τη μετατροπή του αεροδρομίου του Ριάντ σε έναν τεράστιο αεροπορικό κόμβο με έξι παράλληλους διαδρόμους και σχεδιασμένο να εξυπηρετεί έως και 120 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2030, σύμφωνα με το Σαουδικό Πρακτορείο Τύπου (SPA).

Το πρακτορείο ανέφερε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, θα κατασκευάσει το Διεθνές Αεροδρόμιο King Salman σε έκταση 57 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει το υπάρχον αεροδρόμιο King Khalid.
Πρόσθεσε ότι το νέο αεροδρόμιο θα συμβάλει στην υποστήριξη των σχεδίων του Βασιλείου για την πόλη του Ριάντ να συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες πόλεων στον κόσμο και να συμβαδίζει με τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας Ριάντ, η οποία στοχεύει να φτάσει μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2030.

Το αεροδρόμιο θα αυξήσει τη χωρητικότητά του για να φτάσει τους 120 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2030.

Το αεροδρόμιο στοχεύει επίσης να φτάσει τους 185 εκατομμύρια επιβάτες και να περάσει έως και 3,5 εκατομμύρια τόνους φορτίου έως το 2050, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Η Σαουδική Αραβία αναμένει ότι το έργο θα συνεισφέρει περίπου 27 δισεκατομμύρια ριάλ ετησίως στο μη πετρελαϊκό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και ότι θα δημιουργήσει 103.000 άμεσες και έμμεσες ευκαιρίες εργασίας για να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Οράματος του Βασιλείου 2030.

Το Reuters αναφέρει ότι η αεροπορία αποτελεί μέρος μιας κυβερνητικής στρατηγικής για να γίνει το βασίλειο παγκόσμιο κόμβος μεταφορών και επιμελητείας έως το 2030, με το αεροδρόμιο του Ριάντ ως βάση λειτουργίας μιας νέας αεροπορικής εταιρείας, RIA, που θα ανταγωνίζεται την Emirates και την Qatar Airways.
Το βασίλειο έχει θέσει υψηλούς στόχους για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του και τη μείωση της εξάρτησής του από το πετρέλαιο και έχει διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σχέδιο που ονομάζεται Vision 2030 που ξεκίνησε από τον de facto ηγέτη του βασιλείου, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Το Reuters επικαλέστηκε ένα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια του Βασιλείου στον τομέα των μεταφορών ότι είπε ότι το Τμήμα Αεροπορίας του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων λαμβάνει τεράστια κεφάλαια για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για εταιρείες εμπορευμάτων και επιβατών, εταιρείες επισκευής και αεροδρόμια.

Το βασίλειο βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Airbus και την Boeing για παραγγελίες προμηθειών για τους σαουδαραβικούς αερομεταφορείς και την RIA.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος