Σ. Αραβία: Πρόθεση αύξησης της παραγωγής πετρελαίου αν μειωθεί αυτή της Ρωσίας γράφουν οι Financial Times

Διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου αν μειωθεί αυτή της Ρωσίας εξαιτίας των κυρώσεων φέρεται η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει ήδη συζητηθεί και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, κατά το δημοσίευμα. Μάλιστα σημειώνεται ότι οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η μέχρι τώρα αρνητική αρνητική στάση της Σ. Αραβίας στις εκκλήσεις για παραγωγή πέραν των συμφωνηθέντων μεταβάλλεται στο πλαίσιο εν εξελίξει επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Ριάντ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των οποίων γείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+, που ξεκινά στις 14:00 (ώρα Βιέννης· 15:00 ώρα Ελλάδας) στη σκέψη όλων αναμένεται να βρίσκεται το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που θεωρητικά θα μειώσει τις εισαγωγές της κατά το 90% ως το τέλος της χρονιάς για να «στραγγίσει» τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ως ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω αμερικανο-σαουδαραβικών ζυμώσεων.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».

Το ότι οι οικονομίες του Κόλπου κωφεύουν στις δυτικές εκκλήσεις εν μέρει οφείλεται στο ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς το βαρέλι έχει φθάσει πολύ πάνω από 100 δολάρια.

Εκτιμάται ως τόσο πως η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ποσότητες από τη Ρωσία που θα αφαιρεθούν από την αγορά, με δεδομένες τις δυσκολίες κάποιων χωρών μελών της να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος