Σ. Αναγνωστόπουλος στο Πρώτο: Εάν υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα όπως της Μυκόνου και αλλού, θα επικρατήσει η δημόσια υγεία έναντι της επιχειρηματικότητας (audio)

«Σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προέχει της επιχειρηματικότητας, ακόμα και την τουριστικής, δεν υπάρχει τίποτα που να προέχει της δημόσιας ζωής και της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τα περιοριστικά μέτρα στην Μύκονο ελήφθησαν γιατί υπήρχε μια αύξηση των κρουσμάτων που δεν οφείλεται στην παρουσία των εμβολιασμένων κατοίκων, αλλά των μη μόνιμων κατοίκων και των τουριστών που έχουν κατακλύσει το νησί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται πάνω στο νησί είναι μη εμβολιασμένοι».

Όσο αφορά στην πρόταση κάποιων επιχειρηματιών του νησιού να γίνει το νησί covid free, ο κ. Αναγνωστόπουλος, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Δεν είναι εφικτό να επιτρέψουμε την πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους, σε ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως σε αυτή της Μυκόνου, δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση ποτέ».

Τα μέτρα λαμβάνονται πάντα με βάση την υγειονομική εικόνα αλλά και την τήρηση των μέτρων σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «ωστόσο δεν θα φτάναμε ποτέ στην στέρηση βασικών ελευθεριών, προφανώς. Εφόσον υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα με αυτά της Μυκόνου και αντίστοιχες εξάρσεις αλλού, που συνιστούν όχι μόνο κίνδυνο για όσους ζουν εκεί αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μέρη της χώρας, όπου θα επιστρέψουν οι ταξιδιώτες στα σπίτια τους», μπορεί να επιβληθούν παρόμοια μέτρα, είναι ένα ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

«Εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα με σχολαστικό τρόπο και στους εξωτερικούς και από τους πολίτες αλλά κυρίως από τους επιχειρηματίες, δεν βρίσκω τον λόγο να υπάρξουν άλλα μέτρα, και δεν είναι κάτι που επιθυμεί κανείς, να περιορίζεται η ζωή των ανθρώπων, η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να τηρούμε για το καλό των δικών μας και των γύρω μας και όχι γιατί θα μας ελέγξουν και θα μας βάλουν πρόστιμο», είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε και τον έλεγχο που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ των επιχειρηματιών. «Όταν χαλαρώνουν τα μέτρα, ορισμένοι επαγγελματίες προσπαθούν να βγάλουν την χασούρα των προηγούμενων μηνών, μην τηρώντας τα μέτρα και λόγω και της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή η εγωιστική συμπεριφορά όμως ορισμένων συμπαρασύρει τις οικονομικές δραστηριότητες των υπολοίπων που είναι νομοταγείς και τηρούν ευλαβικά τα μέτρα. Πρέπει να προστατεύουν την περιοχή τους για να δουλεύουν όλοι μακροπρόθεσμα», είπε καταλήγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος