Σ. Αναγνωστόπουλος στο Πρώτο: Για τους δικαιούχους του Market Pass, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 0% (audio)

Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass, που έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, κυρίως όσους ανήκουν στις εισοδηματικές κατηγορίες που έχουν καθοριστεί και αφορά σε περίπου 8,5 εκατομμύρια πολίτες, «άρα σχεδόν οι πάντες θα επιδοτηθούν», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός στους καταναλωτές διότι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε βάθος χρόνου χωρίς να χάσουν καθόλου χρήματα. Όσο αφορά στις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις, ανέφερε τα εξής.
Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου του 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή τους κάρτα έως την 3η Μαρτίου του 2023. «Άρα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους. Δεν θα τηρηθεί κάποια προτεραιότητα, όλοι όσοι θα κάνουν αιτήσεις και είναι δικαιούχοι, θα εξυπηρετηθούν, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό. Επίσης, όποτε και να γίνει αυτή η αίτηση, η χρέωση της ψηφιακής κάρτας θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 3 Μαρτίου» επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Όλοι όσοι είναι δικαιούχοι θα πάρουν την επιδότηση του Market Pass. Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν αυτή την ενίσχυση στην κάρτα τους μέχρι και τις 20 Μαρτίου του 2023 και στους επόμενους μήνες, θα συνεχιστεί η επιδότηση με τον ίδιο τρόπο. «Φυσικά υπάρχουν και οι καταναλωτές οι οποίοι θα επιλέξουν αυτά τα χρήματα να τα πάρουν στον λογαριασμό της τράπεζας. Σε αυτή την περίπτωση και πάλι θα υπάρχει η δυνατότητα μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2023 να υποβάλουν την αίτηση για να λάβουν την ενίσχυση, οπότε θα πάρουν τα χρήματα για τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο μαζί, στις 3 Μαρτίου του 2023» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.


«Το ποσοστό της επιδότησης είναι 10% επί των μέσων αγορών για τρόφιμα που κάνει ένα άτομο ή δύο άτομα σε ένα νοικοκυριό δύο ατόμων και ούτω καθεξής. Υπάρχει μια κλιμάκωση από τα 22 ευρώ το μήνα μέχρι και τα 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ή τα ειδικά του χαρακτηριστικά. Για τους καταναλωτές οι οποίοι δέχονται την ενίσχυση αυτή, ο πληθωρισμός είναι 0% για αυτούς στα τρόφιμα» εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.


Ερωτηθείς μέχρι πότε θα διατηρηθεί το Market Pass, ανέφερε πως αυτού του είδους τα μέτρα πρέπει να σχεδιάζονται με βραχύ χρονικό ορίζοντα, υπό την έννοια ότι πρέπει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση κατά τη λήξη τους, καθώς ούτε οι δημοσιονομικοί πόροι είναι απεριόριστοι, αλλά και η κατάσταση μπορεί να μην απαιτεί τη χρήση τέτοιων μέτρων. «Οπότε ο ορίζοντας του μέτρου είναι το τέλος Αυγούστου του 2023. Μέχρι τότε θα είναι πιστωμένες οι ψηφιακές κάρτες, ενώ τα χρήματα στον λογαριασμό θα έχουν μπει πολύ νωρίτερα» δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Όπως είπε στην συνέχεια, με βάση τις προβολές που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον πληθωρισμό, φαίνεται ότι μέχρι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα, οπότε θα χρειάζεται κάποιου είδους στήριξη στην οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη αυτός ο ορίζοντας.


«Τα μέτρα που λαμβάνονται δρουν συμπληρωματικά. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι διαρθρωτικό μέτρο, καθώς αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Είναι όμως ένα μέτρο το οποίο έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και έχει ουσιαστικά επίδραση στις τιμές στην πράξη. Επίσης το Market Pass είναι μια επιδοματική πολιτική, η οποία όμως δεν μοιάζει με τις επιδοματικές πολιτικές του παρελθόντος, υπό την έννοια ότι προφανώς έχει έκτακτο χαρακτήρα. Και το δεύτερο είναι ότι δεν επιβαρύνει τον πολίτη από μία άλλη τσέπη, δηλαδή δεν χρησιμοποιεί φόρους των Ελλήνων πολιτών για να χρηματοδοτηθεί» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το “καλάθι της Σαρακοστής”, ο κ. Αναγνωστόπουλος, ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα την εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης θα ανακοινωθεί, ώστε να μπορεί ουσιαστικά να εφαρμοστεί από την επόμενη Τετάρτη, δηλαδή την Τετάρτη προ της Καθαράς Δευτέρας, έτσι ώστε να έχει αποτέλεσμα και θα διατηρηθεί για όσο διάστημα θα λειτουργεί το καλάθι του νοικοκυριού. «Σήμερα με την παρούσα νομοθέτηση, το καλάθι του νοικοκυριού θα είναι μέχρι την 31η Μαρτίου του 2023 και υπάρχει μια σκέψη επέκτασής του μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να πιάσουμε και την πασχαλινή περίοδο, αλλά και να πιάσουμε την ορατή περίοδο που βλέπουμε ότι ενδεχομένως θα υπάρχει ένα αυξημένο πρόβλημα πληθωριστικό. Από εκεί και πέρα πάλι θα πρέπει να επανεκτιμηθεί» είπε καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος