Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα – Νεκροί οι 93 επιβαίνοντες (video)

Συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους ΤU-154 στο οποίο επέβαιναν 93 άνθρωποι και το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ σήμερα το πρωί μετά την απογείωσή του, βρέθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το σενάριο της τρομοκρατίας άφησε ανοιχτό ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ, παρ’ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Όζεροφ, απέκλειε πλήρως την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο RIA Novosti, η τρομοκρατική επίθεση δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο για την συντριβή του αεροσκάφους.

«Το Tu-154 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, όπου οι επιβάτες και οι αποσκευές ερευνήθηκαν και ελέγχθηκαν με προσοχή. Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Μοζντόκ, όμως εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε στο Άντλερ, κι επομένως, η πληροφορία ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι δεν ήταν εκ των προτέρων διαθέσιμη» επισήμανε η πηγή, συμπληρώνοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν υπό φρούρηση κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού και ότι δεν προσφέρθηκαν γεύματα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας και ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας ούτε οι ερευνητές το θεωρούν ως το επικρατέστερο» τόνισε η πηγή.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής, ενώ κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 26η Δεκεμβρίου, στη μνήμη των θυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο πιλότος Ρόμαν Βολκόφ είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1983 και η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, αρμάδα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, μαζί και ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και 63 δύτες “χτένιζουν” τη θαλάσσια περιοχή που κατέπεσε το Τούπολεφ 154, στις 5.27 τα χαράματα. Συνολικά 3.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις έρευνες οι οποίες θα συνεχιστούν σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα drones και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα – Νεκροί οι 93 επιβαίνοντες (video)
Συγγενείς των θυμάτων αποθέτουν λουλούδια έξω από τα γραφεία της Χορωδίας του Στρατού Alexandrov Ensemble στην Μόσχα

Το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους έχει εντοπιστεί. Μέχρι τις 17.00 ώρα Μόσχας είχαν ανασυρθεί 20 πτώματα -θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση- ενώ εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν, εκτός των άλλων και τα δυο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ, χωρίς να στείλει κάποιο σήμα.

Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, είπε στο Ria Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Οι έρευνες ίσως κρατήσουν και μερικές μέρες αφού γίνονται σε μεγάλο βάθος αλλά και οι καιρικές συνθήκες στα ανοικτά του Σότσι χειροτερεύουν.

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα – Νεκροί οι 93 επιβαίνοντες (video)
Σκάφη του Ρωσικού Ναυτικού αναζητούν επιζώντες του αεροσκάφους Tupolev 154

Σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αεροπλάνο -που απογειώθηκε από την πόλη Αντλέρ– πιθανόν συνετρίβη κατά τη διάρκεια της ανόδου του και είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες. Στο αεροπλάνο επέβαιναν ρώσοι στρατιώτες, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Δίκαιη Βοήθεια”, καθώς και μέλη της διάσημης Ensemble Alexandrov, μιας από τις χορωδίες και τις χορευτικές ομάδες του ρωσικού στρατού, που πήγαιναν στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λαττάκειας για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τις δυνάμεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα Channel One, NTV και Zvezda επιβεβαίωσαν ότι εννέα δημοσιογράφοι τους ήταν μεταξύ των επιβατών.

Δεν ελήφθη κανένα σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο, αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Τη θλίψη και η οδύνη του για το τραγικό γεγονός της συντριβής του αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, εξέφρασε σε δήλωσή του πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα Όλεγκ Μπρεντίχιν και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει προς τον Πρόεδρο κ. Πούτιν καθώς και προς τις οικογένειες των θυμάτων τα θερμά του συλλυπητήρια για την αεροπορική τραγωδία στο Σότσι.

Τα συλλυπητήριά τους για τη συντριβή του ρωσικού Tu-154 εξέφρασαν στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Τα συλληπητήριά του στον Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τουργκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο αρχηγοί για την συριακή κρίση, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Την θλίψη για την τραγική συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους Tu-154 στη Μαύρη Θάλασσα καθώς επίσης και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράσταση στο ρωσικό λαό, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος