Ρωσία: Oυκρανικά drones έπληξαν πυρηνικό σταθμό

Θραύσματα ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) έπληξαν χθες, Πέμπτη (13/11), τον πυρηνικό σταθμό του Νοβοβορόνεζ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, διακόπτοντας για λίγο τη λειτουργία του, ανέφερε ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

«Περίπου οκτώ drones κατευθύνθηκαν, γι΄ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, προς τον πυρηνικό σταθμό του Νοβοβορόνεζ», δήλωσε ο Αλεξέι Λικατσόφ σε συνέντευξη Τύπου. Τα drones καταρρίφθηκαν, αλλά «μερικά συντρίμμια θραύσματα και προκάλεσαν ζημιές στον γενικό μηχανισμό διανομής», πρόσθεσε.

«Για προληπτικούς λόγους, τρεις μονάδες του σταθμού (…) αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο και η ικανότητά τους μειώθηκε κάτω από το 50%», διευκρίνισε, προσθέτοντας πως οι εργασίες αποκατάστασης επέτρεψαν στη συνέχεια τη γρήγορη επανάληψη της παραγωγής στον σταθμό με πλήρη ισχύ.

Ο σταθμός του Νοβοβορόνεζ βρίσκεται απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Το διυλιστήριο πετρελαίου του Σαράτοφ σταμάτησε τη λειτουργία του μετά τις επιθέσεις από ουκρανικά drones

Στο μεταξύ, το διυλιστήριο Σαράτοφ της Ρωσίας που βρίσκεται στον ποταμό Βόλγα σταμάτησε την πρωτογενή διύλιση πετρελαίου στις 11 Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές του κλάδου.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το διυλιστήριο θα μπορούσε να παραμείνει εκτός λειτουργίας έως το τέλος του μήνα.

Η Ουκρανία έχει αυξήσει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός της Ρωσίας, με στόχο να θέσει εκτός λειτουργίας τα διυλιστήρια, τις αποθήκες και τους αγωγούς καυσίμων και να πλήξει τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία της Μόσχας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη τα πλήγματα που κατάφερε στα διυλιστήριο του Σαράτοφ. Στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν εκρήξεις και μια μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή γύρα από αυτό.

Το διυλιστήριο επλήγη επίσης σήμερα.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ένα διυλιστήριο στην περιοχή Σαράτοφ της Ρωσίας, προκαλώντας εκρήξεις και μια πυρκαγιά στην εγκατάσταση. Το Γενικού Επιτελείο του ουκρανικού στρατού αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι τα στρατεύματα του έπληξαν επίσης μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην πόλη Ένγκελς στην περιοχή του Σαράτοφ.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Σαράτοφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκάλεσαν ζημιές σε αστική υποδομή νωρίτερα σήμερα (14/11).

Σύμφωνα με τις πηγές κι ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι δείχνει τις επιθέσεις στο διυλιστήριο, μία μεγάλη δεξαμενή του διυλιστηρίου φλέγεται.

Η εταιρεία Rosneft, στην οποία ανήκει το διυλιστήριο, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει το συμβάν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου CDU-6, η μοναδική μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας του διυλιστηρίου, μπορεί να καταστράφηκε από τις επιθέσεις. Η ημερήσια ονομαστική δυνατότητα της ανέρχεται σε περίπου 20.000 μετρικούς τόνους ή 147.000 βαρέλια πετρελαίου.

Το 2004 το διυλιστήριο του Σαράτοφ επεξεργάζονταν 5,8 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 2,2% της συνολικής επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας. Παρήγαγε επίσης 1,9 εκατομμύρια τόνους ντίζελ, 1,2 εκατομμύρια τόνους βενζίνης και 1 εκατομμύριο τόνους πετρελαίου καύσης.

Πηγή ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος