Ρωσία: Οι πολίτες εκφράζουν φόβους για νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα

Ο φόβος της απομόνωσης, που έχει κυριεύσει τους Ρώσους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ενταθεί μετά το σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων με τη Φινλανδία, μια χώρα με την οποία έχουν στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς.

«Το αεροπορικό εισιτήριο για την Τουρκία κοστίζει πολλά χρήματα. Αυτό είναι ένα πραγματικό σιδερένιο παραπέτασμα για την οικογένειά μου. «Ζω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουν μείνει στη Ρωσία», λέει η Vika σε μια συνομιλία που δημιουργήθηκε στο Telegram.

Με την αναστολή των αεροπορικών επικοινωνιών με τις δυτικές χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Φινλανδία είχε γίνει η κύρια πύλη προς τη Δύση από τον Φεβρουάριο του 2022.

Στις 27 Μαρτίου 2022, η κυβέρνηση του Ελσίνκι τερμάτισε το τρένο Allegro που συνέδεε την πόλη με την Αγία Πετρούπολη, την πρωτεύουσα της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν γραμμές λεωφορείων που κάλυψαν τα σπάνια 300 χιλιόμετρα μεταξύ των δύο πόλεων σε περίπου 8-10 ώρες – συμπεριλαμβανομένων περίπου τριών ωρών στα σύνορα.

Οι τιμές δεν σταμάτησαν να ανεβαίνουν τους τελευταίους μήνες έως ότου έφτασαν σχεδόν τα 100 ευρώ ανά εισιτήριο, αλλά υπήρχαν ολοένα και περισσότεροι επιβάτες και, κατά συνέπεια, περισσότερα λεωφορεία.

Επιπλέον, το αεροδρόμιο του Ελσίνκι μετατράπηκε σε συγκοινωνιακό κέντρο (hub) για εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν ενδιάμεσο σταθμό στο ρωσικό έδαφος.

Από την άλλη, λόγω της αύξησης της ροής μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στα σύνορα με τη Ρωσία, η Φινλανδία αποφάσισε να κλείσει πρώτα τους τέσσερις νότιους συνοριακούς σταθμούς -τους πιο πολυσύχναστους- και την περασμένη εβδομάδα επτά από τους οκτώ υπάρχοντες.

Αυτή την Τρίτη, η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλήρες κλείσιμο των συνόρων της με τη Ρωσία από την Πέμπτη, για να αποτρέψει τη συνέχιση της άφιξης προσφύγων από τρίτες χώρες μέσω της γειτονικής χώρας, μέτρο που θα ισχύει έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Χιλιάδες Ρώσοι έχουν οικογένεια στη Φινλανδία, ειδικά στις περιοχές του Λένινγκραντ, της Καρελίας και του Μούρμανσκ, οπότε η απόφαση του Ελσίνκι είναι ένα δράμα για πολλούς.

«Δεν είμαι ο Φινλανδός πρωθυπουργός, αλλά το κλείσιμο των συνόρων είναι υπερβολικό. Είναι πλήγμα για τους ίδιους τους πολίτες. Υπάρχουν πολλοί εδώ που έχουν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία αλλά και οικονομικούς δεσμούς. Παρά τις κυρώσεις, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν», λέει η Ιρίνα, η οποία ζει στη Φινλανδία.

Αυτές οι κοινότητες εξέφρασαν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συλλέγουν υπογραφές για να στείλουν αναφορές και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά προσπάθησαν επίσης να ακουστούν στους δρόμους του Ελσίνκι.

Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η Ρωσία είναι αυτή που αφήνει τους μετανάστες να εισέλθουν χωρίς χαρτιά, αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί οι «κανονικοί άνθρωποι» πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτό.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Φινλανδία, μια χώρα που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ φέτος, ότι άσκησε μια «ρωσοφοβική» πολιτική και οι Εξωτερικές Υποθέσεις κάλεσαν ακόμη και τον πρεσβευτή. Tου παρουσίασαν ένα σημείωμα διαμαρτυρίας, αλλά όσο περνούσαν οι μέρες, η Μόσχα υιοθέτησε μια πολύ πιο συμφιλιωτική στάση.

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo απέκλεισε πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων – οι επαφές σταμάτησαν με τον πόλεμο – αλλά παραδέχτηκε τις διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Ίσως γι’ αυτό και το Ελσίνκι φάνηκε να αμβλύνει τη στάση του, καθώς τελικά έκλεισε τα περάσματα όχι μέχρι τον Φεβρουάριο, όπως είπε αρχικά, αλλά μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Φαίνεται ότι είμαστε σε άλλη ζωή. Πριν λίγο καιρό μας υποδέχτηκαν με κέικ, σαμπάνια και παραδοσιακές φορεσιές», λέει η Τάνια.

Κάποιοι έχουν χάσει κάθε ελπίδα να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. «Αγόρασα χθες ένα εισιτήριο μονής διαδρομής Ελσίνκι-Μόναχο. Έχω πετάξει τα χρήματά μου», λέει η Σβέτα.

Μόλις οι φινλανδικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα, οι Νορβηγοί και οι Βαλτικοί ήταν επίσης πρόθυμοι να μιμηθούν τον Σκανδιναβό σύμμαχό τους.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κλείσει «αν χρειαστεί» τη μοναδική νόμιμη χερσαία διάβαση με τη Ρωσία, το Storstog.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας Λάουρι Λάανμετς κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα ότι οργάνωσε μια «υβριδική» επίθεση και προειδοποίησε ότι το Ταλίν θα κλείσει «αν αυξηθεί η μεταναστευτική πίεση από τη Ρωσία».

EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος