Ρωσία: Ξεκινά η λειτουργία της Ruwiki, ρωσικής έκδοσης της Wikipedia

Η πλήρης κυκλοφορία του Ruwiki, της ρωσικής έκδοσης της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15/1, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ.

Η περιορισμένη δημόσια δοκιμή beta του ιστότοπου ξεκίνησε στα μέσα του 2023, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant, σημειώνοντας ότι υπήρχαν περισσότερα άρθρα στο Ruwiki παρά στη ρωσόφωνη Wikipedia.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει ακόμη να μπλοκάρει τη Wikipedia, μια από τις λίγες σωζόμενες πηγές πληροφοριών, ανεξάρτητες από τη Ρωσία, από τότε που η καταστολή του διαδικτυακού περιεχομένου εντάθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, τα ρωσικά δικαστήρια επέβαλαν έκτοτε ορισμένα πρόστιμα στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για περιεχόμενο που σχετίζεται με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την έγκρισή του για νέες εναλλακτικές πλατφόρμες για τη Wikipedia τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Izvestia ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη την υπηρεσία Τύπου του Ruwiki, ότι τα πιο διαβασμένα άρθρα κατά τη φάση των δοκιμών beta περιελάμβαναν τον αριθμό των νεκρών το 2023, την κλιμάκωση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και και τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις της Ρωσίας.

Ο μέσος χρήστης περνούσε περισσότερα από έξι λεπτά στη σελίδα και ο μέσος χρόνος πλοηγήσεις ήταν πάνω από πέντε σελίδες στη φάση της δοκιμής. Οι ιδρυτές του Ruwiki δεν θα αποκαλύψουν πόσο κοστίζει το έργο ή τα ονόματα των επενδυτών του ιστότοπου, σύμφωνα με δήλωση του έμπορα.

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Πηγή: abcnews.al

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος