Ρομπότ αρμέγει αγελάδες στο Γάζωρο Σερρών

Με ρομποτικό σύστημα γίνεται το άρμεγμα σε φάρμα αγελάδων το Γάζωρο Σερρών. Πρόκειται για το μοναδικό, μέχρι στιγμής ρομποτικό monobox σύστημα αυτόματης αρμεγής στην Ελλάδα, με τεχνολογία της GEA. Ο ρομποτικός βραχίονας κινείται αργά και πολύ προσεκτικά, μέχρι να πάρει την κατάλληλη θέση κάτω από την κοιλιακή χώρα της αγελάδας. Ειδικοί αισθητήρες και μια μικροκάμερα, που είναι ενσωματωμένα στο σημείο εντοπίζουν το μαστό του ζώου. Αφού προσεγγίσουν με ακρίβεια αυτομάτως δίνουν εντολή στα μηχανικά θήλαστρα να προσαρμοστούν στις θηλές για να ξεκινήσει το άρμεγμα. Καθώς λειτουργεί αυτόνομα, εξασφαλίζει και καλύτερους όρους υγιεινής στο άρμεγμα, αφού το γάλα μεταφέρεται κατευθείαν από τα θήλαστρα στην παγολεκάνη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα κατά τη διαδικασία της αρμεγής προσδίδει επίσης στα ζώα περισσότερη ηρεμία. Κι αυτό διότι πηγαίνουν να αρμεχτούν με βάση το γενετικό τους προγραμματισμό κι όχι από μια εξωγενή πίεση. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν και καλύτερες αποδόσεις. Σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό περιλαίμιο που φορούν όλα τα ζώα της μονάδας, το ρομπότ δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές της Φάρμας Φιλιππίδη να ασκούν ακόμη και από απόσταση, μέσω υπολογιστή ή κινητού, έλεγχο σε κάθε αγελάδα ξεχωριστά και σε όλο το κοπάδι, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν προληπτικά.

Εκτός από την επένδυση σε μηχανικά μέσα, η αγελαδοτροφική εκτροφή δίνει ιδιαίτερο βάρος και στη γενετική βελτίωση του κοπαδιού. Γίνονται καινοτόμοι γονιδιακοί έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατό πιο έγκαιρα οι αγελάδες με την υψηλότερη δυνατότητα αξιοποίησης της ζωοτροφής, με σκοπό η φάρμα να επενδύσει γενετικά σε αυτές.

Ρεπορτάζ Β. Αναστασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος