Ρολόι με δυνατότητες πρόβλεψης ασθενειών της τρίτης ηλικίας έφτιαξαν ερευνητές στις ΗΠΑ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Buck και του Πανεπιστημίου Stanford δημιούργησαν ένα ρολόι γήρανσης (i Age) που μετρά το φλεγμονώδες φορτίο και μπορεί να προβλέψει παθολογίες που σχετίζονται με την ηλικία ή ασθένειες της τρίτης ηλικίας.

Δεν υπάρχουν τυπικά μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες ή τις λεγόμενες ασθένειες της τρίτης ηλικίας, λένε οι επιστήμονες, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την υποστήριξη του πληθυσμού.

Μια ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Buck και το Πανεπιστήμιο του Stanford  λέει ότι η εμπλοκή της βιολογίας σε μια εντελώς αμερόληπτη προσέγγιση τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν έναν αριθμό τιμών, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής ανοσολογικής πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη χρόνια συστηματική φλεγμονή και τη γήρανση που σχετίζεται με την ηλικία.. Έτσι, υπάρχουν πλέον μέσα για την ανίχνευση της δυσλειτουργίας και ένας τρόπος παρέμβασης πριν εμφανιστεί η ασθένεια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging το 2021 εντόπισε τη διαλυτή χημειοκίνη CXCL9 ως το πιο ισχυρό στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση ενός είδους ρολογιού γήρανσης που ονομάζεται iAge. Αυτή είναι μια μικρή ανοσοποιητική πρωτεΐνη, που συνήθως ενεργοποιείται για να προσελκύσει λεμφοκύτταρα στο σημείο μιας μόλυνσης.

Τα αποτελέσματα της αρχικής ανάλυσης (η οποία περιελάμβανε επίσης πληροφορίες από ολοκληρωμένες κλινικές αξιολογήσεις υγείας σε 902 άτομα) επικυρώθηκαν σε μια ανεξάρτητη από αιωνόβιους και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία στη μελέτη Framingham Heart.

Οι ερευνητές λένε ότι όσον αφορά την υγεία και τη μακροζωία, η ηλικία του ανοσοποιητικού συστήματος σίγουρα υπερβαίνει τις χρονολογικές πληροφορίες που μπορούν να ληφθούν από την ταυτότητα. Κατά μέσο όρο, οι αιωνόβιοι είναι 40 χρόνια νεότεροι από το κανονικό. Για παράδειγμα, ένας υγιέστατος άνδρας 105 ετών που ζει στην Ιταλία έχει ανοσοποιητικό σύστημα 25 ετών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν  ότι το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του κινδύνου εμφάνισης πολλαπλών χρόνιων ασθενειών ενός ατόμου, αξιολογώντας τη σωρευτική φυσιολογική βλάβη στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Για παράδειγμα, η ευθραυστότητα που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να προβλεφθεί συγκρίνοντας τις βιολογικές τιμές του ανοσοποιητικού με πληροφορίες σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται για να σηκωθεί ένα άτομο από μια καρέκλα και να διανύσει μια συγκεκριμένη απόσταση, καθώς και τον βαθμό αυτονομίας και ανεξαρτησίας αυτής. πρόσωπο. Χρησιμοποιώντας το iAge, είναι δυνατό να προβλέψουμε επτά χρόνια νωρίτερα ποιος θα επηρεαστεί περισσότερο από τις ασθένειες της τρίτης ηλικίας και έτσι να μπορεί να κάνει ακριβείς συστάσεις.

Το 2013, μια ομάδα ερευνητών που μελέτησαν τη γήρανση εντόπισαν εννέα χαρακτηριστικά της διαδικασίας γήρανσης και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζεται με την ηλικία ήταν ένα από αυτά. Οι ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς γερνάμε, καθώς σχεδόν κάθε ασθένεια στα γηρατειά έχει φλεγμονή ως μέρος της αιτιολογίας της.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος