Ροδόπη: Αναβιώνει η μεγάλη πυρά του “Σαγιά” αλώβητη από γενιά σε γενιά

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο του “Σαγιά”, που έφεραν οι Καππαδόκες από τις πατρογονικές τους εστίες και μεταφύτευσαν στην φιλόξενη γη της Ροδόπης, στους Ασκητές.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν, σήμερα παραμονή των Θεοφανίων, θα πραγματοποιηθεί εσπερινός με αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ενώ κάτοικοι και επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στον χώρο μπροστά από την εκκλησία, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί τα ξύλα που θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη της μεγάλης φωτιάς του Σαγιά.

Το έθιμο διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Φαρασόπουλο, πρόεδρο συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί με κάθε τρόπο και να διατηρηθεί το έθιμο, όπως ακριβώς το είχαν οι πρόγονοί τους και να μεταφερθεί αλώβητο από γενιά σε γενιά.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Φαρασόπουλος, το συγκεκριμένο έθιμο έχει και γαστρονομικό ενδιαφέρον, αφού θα προσφερθούν διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, όλα συνταγές της Καππαδοκίας.

Επιπλέον, η επίσκεψη στον οικισμό θα ανταμείψει όσους βρεθούν εκεί, μιας και πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, ενώ η όλη εμπειρία γεμίζει με όμορφα συναισθήματα μικρούς και μεγάλους, επισήμανε ο κ. Φαρασόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος