Ρέθυμνο: Συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Κρύα Βρύση

Σύνοψη
  • Σε βιντεοληπτικό υλικό δεν διακρίνεται οπτικά σπινθηρισμός των καλωδίων. Ωστόσο, καταγράφεται το ακριβές σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, όπου, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία

Συνελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), στο πλαίσιο της έρευνας για τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 στην περιοχή του Ρεθύμνου ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, ενώ στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας αναζητήθηκε και ο υπεύθυνος συντήρησης του δικτύου, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η Δ.Α.Ε.Ε., η πυρκαγιά φέρεται να ξεκίνησε σε σημείο όπου διέρχονται καλώδια ηλεκτροδότησης, στην περιοχή Κρύα Βρύση, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο. Οι ανακριτικές Αρχές έχουν αξιοποιήσει βιντεοληπτικό υλικό, μαρτυρίες κατοίκων, καθώς και το πόρισμα ειδικού πραγματογνώμονα, το οποίο φέρεται να διαπιστώνει υπερφόρτωση του ενός καλωδίου, το οποίο παρουσίασε τήξη – έλιωσε δηλαδή- και στη συνέχεια προκλήθηκε η φωτιά.

Ειδικότερα, στο βιντεοληπτικό υλικό δεν διακρίνεται οπτικά σπινθηρισμός των καλωδίων. Ωστόσο, καταγράφεται το ακριβές σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, όπου, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία, δεν εκτελούνταν εργασίες και δεν διαπιστώνεται άλλη δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνδέεται με την εκδήλωσή της. Στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, διέρχονται καλώδια ηλεκτροδότησης, γεγονός που αναφέρουν και κάτοικοι της περιοχής στις μαρτυρίες τους.

Ρέθυμνο: Συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Κρύα Βρύση
(ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Την ίδια ώρα, πηγές από τον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τη φωτιά στο Ρέθυμνο, δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη του Διαχειριστή.

ΔΕΔΔΗΕ: Αυθαίρετη στοχοποίηση για τις φωτιές

Για αυθαίρετη απόδοση ευθυνών με δημόσιες αναφορές στον ΔΕΔΔΗΕ για τις φωτιές κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο διαχειριστής.

«Η εύκολη στοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται να εξυπηρετεί πρόσκαιρες σκοπιμότητες και ιδιοτελείς επιδιώξεις καλύπτοντας τοπικές ευθύνες», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «την ώρα που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν παρουσία σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, δίνοντας υπεράνθρωπο αγώνα για να διευκολύνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, επαναλαμβάνονται αυθαίρετες δημόσιες αναφορές που επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες για τις φωτιές στο ηλεκτρικό δίκτυο, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η εύκολη στοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κάθε φορά που εκδηλώνεται μία πυρκαγιά δεν υπηρετεί ούτε την αλήθεια ούτε την προστασία των πολιτών. Αντιθέτως, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, και, σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται να εξυπηρετεί πρόσκαιρες σκοπιμότητες και ιδιοτελείς επιδιώξεις καλύπτοντας τοπικές ευθύνες, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) για το 2025 το ποσοστό των περιστατικών που πραγματικά αποδίδονται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αγγίζει μόλις το 1% (ενώ για παράδειγμα στις ΗΠΑ φτάνει το 3%).

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και να βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από τις πυρκαγιές, ζητώντας από όλους υπευθυνότητα, τεκμηρίωση και σεβασμό στα πραγματικά δεδομένα».

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού/ Γιώργος Λαμπράκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος