Ρεκόρ θερμοκρασιών και θόλος ζέστης πάνω από την Ελλάδα- Τι λένε για το φαινόμενο Σιούτας και Αρναούτογλου

Με ρεκόρ θερμοκρασιών και φαινόμενα όπως το “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” είναι αντιμέτωπη όλη η Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες στη χώρα είναι 10 με 12 βαθμούς κελσίου πάνω από τον φυσιολογικό μέσο όρο για αυτή την περίοδο.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, είμαστε αντιμέτωποι με ένα ακραίο “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” με εκτεταμένο σχηματισμό “Θόλου Ζέστης”. “Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, με τα απορροφητικά υλικά, όπως η άσφαλτος και το μπετόν, καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές», οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει”.

Μέσα σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα, οάσεις δροσιάς στα αστικά κέντρα είναι τα Δημοτικά Κολυμβητήρια. Σε όλα τα Δημοτικά Κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης τηρείται το αυστηρό πρωτόκολλο προστασίας από τον κορονοϊό. Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι κλιματιζόμενοι χώροι των ΚΑΠΗ για το κοινό και στον Δήμο Θέρμης.
Η Θεσσαλονίκη προσφέρει τη δυνατότητα δροσερών εξορμήσεων στους περιφερειακούς Δήμους.
Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έχει διάρκεια μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ενώ αναμένεται και επικαιροποίησή του.

Λόγω της διάρκειας των αυξημένων θερμοκρασιών, το κύμα καύσωνα μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα. Οι άνεμοι το Σαββατοκύριακο θα είναι έντασης 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο και ο κίνδυνος πυρκαγιών υψηλός σε όλη τη χώρα. Δεν αποκλείεται ρεκορ θερμοκρασιών που μπορεί να ξεπεράσουν τους 44 βαθμούς σε κάποιες περιοχές. Ο καύσωνας αυτός μπορεί να αποδειχθεί ένας από τους θερμότερους των τελευταίων ετών. Το κύμα καύσωνα θα κορυφωθεί την προσεχή Δευτέρα ή και την Τρίτη, και έπειτα αναμένεται πτώση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το φαινόμενο θα συνεχιστεί στη Νότια Ελλάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα επανέλθουν το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σιούτα η κλιματική αλλαγή θα αυξάνει τους καύσωνες και σίγουρα θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των έμβιων όντων, που δεν είναι προσαρμοσμένα να ζουν σε τέτοιες θερμοκρασίες.

Ρεπορτάζ/Επιμέλεια – Φωτεινή Γιολτζίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος