Real Nano: Η βιομηχανική παραγωγή εισέρχεται στην εποχή της νανοτεχνολογίας (Video)

Η νανοτεχνολογία βρίσκεται πλέον πίσω από εκπληκτικές ανακαλύψεις και χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η ενέργεια, η ιατρική και οι κατασκευές.

Σύντομα, η διαδικασία ελέγχου των νανοϋλικών θα γίνεται μαζικά, γρήγορα και χωρίς περιθώριο λάθους την ώρα που τα νανοϋλικά θα κατασκευάζονται στη γραμμή παραγωγής, μια έξυπνη γραμμή παραγωγής που θα έρθει στην Ελλάδα και την Ευρώπη χάρη στο Real Nano, το ερευνητικό έργο που συντονίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Το Real Nano Project θα δώσει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να εφαρμόσει στη γραμμή παραγωγής τεχνικές ελέγχου της ποιότητας κάθε υλικού, σε όλο το μήκος και πλάτος της παραγωγής.

Το Real Nano χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 5 εκ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της απόδοση της παραγωγής έως και 90%. Οι φορείς θέλουν μέσω του προγράμματος να ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις εμπορευματοποίησης σχετικά με την ταχύτητα κατασκευής, την ποιότητα των υλικών και την αξιοπιστία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Real Nano συμμετέχουν εκτός από το ΑΠΘ δύο εταιρείες της Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με κάποιες από τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας. H BL NanoBioMed δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στην παραγωγή νανοβιοαισθητήρων, συσκευών για την ανίχνευση βιομορίων και εν τέλει ασθενειών. Η ταχύτητα και η αξιοπιστία κατασκευής των βιοαισθητήρων που θα φέρει το Real Nano αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα αυτό, που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή των Ευρωπαίων. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η start up Organic Εlectronic Technologies η οποία κατασκευάζει οργανικά φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς που βασίζονται στην νανοτεχνολογία.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=6IqDEpeHY3M[/embedyt]

Η νανοτεχνολογία αναδύεται ως ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα και ταχέως αναπτυσόµενα πεδία έρευνας και ανάπτυξης. Βλέποντας μπροστά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στόχο η αριστεία των ευρωπαϊκών χωρών στις νανοεπιστήµες να μετατραπεί σε προϊόντα και διεργασίες εµπορικά βιώσιµες. Για αυτό και την περίοδο 2007-2011 επένδυσε τουλάχιστον 896 εκ. ευρώ στον τομέα αυτό ενώ η ναντοεχνολογία αποτελεί βασικό πυλώνα και στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ένωσης για την έρευνα το HORIZOΝ 2020. Μέσω αυτού χρηματοδοτείται και το REAL NANO που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος