Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ένας «πόλεμος» λέξεων για το… καθεστώς Φράνκο

Το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Ισπανία είναι αναμφίβολα αυτό μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, το γνωστό σε όλους “El Clasico”. Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό ντέρμπι σε όλη την υφήλιο, καθώς οι δύο καλύτερες ομάδες της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που πάντα προσφέρει απίστευτο θέαμα σε όσους τον παρακολουθούν.

Η έχθρα των δύο ισπανικών ομάδων δεν εξαντλείται μόνο στο χώρο του γηπέδου, αλλά και έξω από αυτόν. Μάλιστα, τις τελευταίες βδομάδες έχει «κλιμακωθεί» ακόμα περισσότερο, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της «Βασίλισσας» και των «Μπλαουγκράνα» έχουν αυξηθεί, με τους δύο συλλόγους να έχουν εμπλακεί σε έναν «πόλεμο» λέξεων σχετικά με το ποια από τις δύο ομάδες βρισκόταν πιο κοντά στον Φρανθίσκο Φράνκο, κατά την διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος που επικρατούσε στην Ισπανία την 36χρονη περίοδο της διακυβέρνησής του.

Τα αίτια αυτής της νέας σύγκρουσης μεταξύ των δύο ομάδων είναι η αποκάλυψη της «υπόθεσης Νεγκρέιρα», στην οποία φέρεται πως η Μπαρτσελόνα έκανε πληρωμές 7,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 17 ετών στον διαιτητή Χοσέ Μαρία Νεγκρέιρα Ενρίκεθ, ο οποίος είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας στο ισπανικό ποδόσφαιρο, όπου εξετάζεται αν η Μπαρτσελόνα επωφελήθηκε από αποφάσεις διαιτητών στο ισπανικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή για ένα σκάνδαλο διαφθοράς των διαιτητών.

Σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την αποκάλυψη της «υπόθεσης Νεγκρέιρα», ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χουάν Λαπόρτα, υπερασπίστηκε τον καταλανικό σύλλογο την Δευτέρα, σε μια συνέντευξη Τύπου που διήρκησε για δύο ώρες.

Ο Λαπόρτα διέψευσε τις όποιες κατηγορίες υπήρχαν εις βάρος της Μπαρτσελόνα, ενώ μάλιστα μίλησε για την μεγάλη της αντίπαλο, Ρεάλ Μαδρίτης, λέγοντας πως οι σχέσεις των δύο ομάδων έχουν «ξινίσει».

Μάλιστα ο Χουάν Λαπόρτα ισχυρίστηκε πως είχε φέρει μαζί του 629 διαιτητικές εκθέσεις, 43 CD και τέσσερις ακόμα ποίκιλες εκθέσεις οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- διαψεύδουν τις κατηγορίες.

Στα μισά της δίωρης συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των «Μπλαουγκράνα» αποφάσισε να στρέψει τις κατηγορίες προς την πλευρά της Ρεάλ Μαδρίτης, λέγοντας πως στην πραγματικότητα η «Βασίλισσα» ήταν αυτή που πάντα είχε την εύνοια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των διαιτητών όλα αυτά τα χρόνια, όχι η Μπαρτσελόνα.

Στο τέλος, ο Λαπόρτα δήλωσε πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας σύλλογος που θεωρείται ως «η ομάδα του καθεστώτος», αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς της ομάδας με τον Φρανθίσκο Φράνκο κατά την διάρκεια της φασιστικής δικτατορίας του.

Ο Φράνκο ήταν ο νικητής του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας μεταξύ του 1936 και του 1939 και κυβέρνησε την χώρα έως και τον θάνατό του, το 1975. Χιλιάδες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, όσο και τα επόμενα χρόνια.

Τα σχόλια του Λαπόρτα «έφεραν» και την απάντηση της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος σύλλογος είναι η ομάδα του καθεστώτος;»

Το βίντεο που διαρκεί τεσσεράμισι λεπτά, εκθέτει μια «σειρά» δηλώσεων που η Ρεάλ φαίνεται ότι πιστεύει πως αποτελούν απόδειξη ότι η Μπαρτσελόνα ήταν στην πραγματικότητα η πιο ευνοημένη ομάδα στην Ισπανία υπό το καθεστώς Φράνκο.

Επίσης, επισημαίνει τις οκτώ κατακτήσεις πρωταθλήματος και τις εννέα κατακτήσεις Κυπέλλου Ισπανίας της Μπαρτσελόνα κατά την διάρκεια της δικτατορίας, ενώ η Ρεάλ περίμενε 15 ολόκληρα χρόνια για να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα εκείνη την χρονική περίοδο.

Η Ρεάλ κατέκτησε 14 πρωταθλήματα επί Φράνκο έναντι στα οκτώ της Μπάρτσα, ενώ οι Καταλανοί κατέκτησαν εννέα Κύπελλα Ισπανίας έναντι έξι που κέρδισαν οι «Μερένχες».

Το βίντεο τελειώνει με τα λόγια του ανθρώπου που έχει «δώσει» το όνομά του στο γήπεδο της Ρεάλ, Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ο οποίος είχε πει:

«Όταν ακούω από κάποιον πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η «ομάδα του καθεστώτος», θέλω να πω «δυο λόγια» με τον πατέρα του».

Η απάντηση στο βίντεο ήρθε από εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Καταλονίας, ο οποίος το χαρακτήρισε ως “fake news” και ως «παραποίηση της Ιστορίας» ενώ απαίτησε την αφαίρεση του βίντεο από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Πατρίσια Πλάχα συνέχισε λέγοντας:

«Είναι ανεύθυνο, ένα αδίκημα και μια προσβολή σε όλους όσους υπέφεραν υπό το καθεστώς Φράνκο, συμπεριλαμβανομένης της Μπαρτσελόνα. Ίσως η Ρεάλ Μαδρίτης να μην θυμάται πως ο Ζοζέπ Σουνιόλ (πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα), εκτελέστηκε από το καθεστώς».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος