ΡΑΕ: Αυξομειώσεις αναμένονται στις χρεώσεις χρήσης δικτύων ενέργειας

Αυξομειώσεις στις χρεώσεις χρήσης των δικτύων ενέργειας και αλλαγές στη μεθοδολογία υπολογισμού τους ανήγγειλε την Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας.

Επισήμανε ότι η ΡΑΕ περιμένει σημαντικές μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, εκτιμώντας ότι οι τιμές για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά θα πέσουν κάτω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ παρουσίασε πρωτοβουλίες της Αρχής για την παρακολούθηση της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.

Σε σχέση με τις χρεώσεις για τα δίκτυα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε ότι αντανακλούν τις επενδύσεις για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και οδηγούν σε μικρές αυξομειώσεις μεταξύ επιμέρους καταναλωτών. Σημείωσε ακόμη ότι οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των νησιών οδηγούν σε μείωση των χρεώσεων των καταναλωτών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η οποία θα φανεί τα επόμενα χρόνια καθώς εφέτος θα καθοριστεί το αντάλλαγμα των ΥΚΩ με βάση τα δεδομένα του 2019.

Για τον ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται αλλαγή του μοντέλου υπολογισμού των χρεώσεων που θα βασίζεται κυρίως στην ισχύ και όχι στην ενέργεια ενώ θα λαμβάνει υπόψη το νέο ρόλο των δικτύων διανομής που δεν είναι πλέον μόνο η τροφοδοσία των καταναλωτών αλλά και η απορρόφηση ενέργειας από μικρές διάσπαρτες μονάδες (κυρίως φωτοβολταϊκά) και μονάδες αποθήκευσης.

Συνολικά, η Αρχή θέτει σε εφαρμογή για όλους τους διαχειριστές δικτύων, ρεύματος και φυσικού αερίου, σύστημα κινήτρων για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, επιτάχυνση των επενδύσεων και μείωση των απωλειών (π.χ. ρευματοκλοπές) με επιβάρυνση (μείωση των εσόδων) αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος διαγωνισμός για αιολικά και φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο του οποίου έχει εκδηλωθεί μεγάλοι ενδιαφέρον από επενδυτές (έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 128 έργα ισχύος 1090 μεγαβάτ έναντι διαθέσιμης ισχύος 350 μεγαβάτ).

«Το κόστος των έργων έχει πέσει ραγδαία και αναμένουμε ραγδαία πτώση των τιμών. Παρακολουθούμε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς σε χώρες με παρόμοια κλιματολογικά χαρακτηριστικά και, δεδομένου του όγκου των αιτήσεων, αναμένουμε να πέσουν πάρα πολύ οι τιμές», ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, προσδιορίζοντας το επίπεδο κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά.

Η ΡΑΕ σχεδιάζει εξάλλου την ανάπτυξη διαδικτυακού εργαλείου για την υποδοχή και παρακολούθηση των καταγγελιών και παραπόνων των καταναλωτών, τα οποία θα προωθούνται αυτόματα στους προμηθευτές και τους διαχειριστές και θα παρακολουθείται η διεκπεραίωσή τους.

Παράλληλα θα αναβαθμιστεί το εργαλείο σύγκρισης των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου (https://www.energycost.gr) το οποίο σχεδιάζεται να διασυνδεθεί και με την πλατφόρμα e-καταναλωτής για την ευρύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος