Ρ. Σβίγκου στο Πρώτο: Να πάμε σε εκλογές με την δέουσα θεσμική σοβαρότητα και υπευθυνότητα- Ας βρει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης να τις προκηρύξει (audio)

«Είναι πλήρως ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και έχουν μια προεκλογική χροιά γιατί τελειώνουνε τον Σεπτέμβριο» τόνισε η νέα Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Εμείς από το φθινόπωρο προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση για τις υπέρογκες αυξήσεις που έρχονται στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες συμπαρέσυραν στην συνέχεια και όλες τις τιμές των αγαθών. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια και στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό δεν έχει να κάνει με τις διεθνείς συνθήκες, αλλά με ενδογενείς παράγοντες και το πώς η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε αυτή την κρίση. Γι’ αυτό και πολύ πριν τον πόλεμο η Ελλάδα έσπαγε κάθε ρεκόρ πληθωρισμού δεκαετιών για την χώρα μας και είναι πρώτη στην αύξηση των τιμών πανευρωπαϊκά. Η κυβέρνηση τότε αντιμετώπιζε με ειρωνεία τις προτάσεις μας και έλεγε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα, ότι δεν χρειάζονται τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αγνόησε πλήρως τις προτάσεις της Κομισιόν, την εργαλειοθήκη, δεν έδωσε τις μάχες που θα έπρεπε σε επίπεδο Ε.Ε., γιατί γνωρίζουμε τις εξαιρέσεις που πέτυχε η Ισπανία, η Πορτογαλία καθώς και τα μέτρα που πήραν άλλες χώρες και τώρα έρχεται με μέτρα παντελώς ανεπαρκή να κοροϊδέψει τους πολίτες. Όσα μέτρα έχει εξαγγείλει δεν αντιμετωπίζουν ούτε κατ’ ελάχιστον τα σοβαρά ζητήματα που φέρνουν τους πολίτες σε απόγνωση» ανέφερε η κ. Σβίγκου.

Έχουν δρομολογηθεί οι εκλογές και έχουν αποφασιστεί ήδη από το κυβερνητικό επιτελείο για το φθινόπωρο, υποστήριξε η κ. Σβίγκου σημειώνοντας ότι «αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια της την πολιτική, τους πολίτες και τις ανάγκες τους, την κοινωνία και τις ανάγκες της».

Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να μείνει παραπάνω μέρες στην εξουσία, προσέθεσε, λέγοντας ακόμα πως η κυβέρνηση έρχεται να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν είναι αυτός που τορπιλίζει την σταθερότητα. «Είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι στις τελευταίες δεκαετίες η οποιαδήποτε κυβέρνηση να επικαλείται την αντιπολίτευση για την δική της απόφαση για πρόωρες εκλογές. Τώρα θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δικό του μυαλό ότι τον συμφέρει να πάει σε εκλογές και τώρα αποφασίζει να το κάνει. Εγώ δεν θυμάμαι ξανά τόσο κυβερνητικά στελέχη από το πρωί σε κάθε κανάλι και ραδιόφωνο να κάνουν τέτοιου τύπου απροκάλυπτα προεκλογική εκστρατεία» είπε η κ. Σβίγκου, κάνοντας λόγο για έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί αίτημα του κόμματος από τον Δεκέμβριο «εδώ και μήνες δηλαδή, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι είναι κοινωνική αναγκαιότητα και κοινωνικό αίτημα να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση και περιμένουμε την κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί στην βάση πολιτικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας».

«Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές για να είναι γνωστή η ημερομηνία των εκλογών και βέβαια να υπάρξει υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών γιατί αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αυτή την στιγμή οι εκλογές έχουν προαποφασιστεί. Ας μην κρύβεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίσω από τις κατηγορίες του για την αντιπολίτευση και ας βρει το θάρρος να προκηρύξει εκλογές και τα κόμματα κανονικά να τοποθετηθούν στην βάση των επίδικων της επόμενης ημέρας» συμπλήρωσε.
«Αντί να συζητάνε όλοι για εκλογές, αντί οι βουλευτές και οι υπουργοί της ΝΔ να οργανώνουν αυτή την στιγμή τις προεκλογικές τους εκστρατείες χωρίς να λειτουργούν τα υπουργεία όπως θα έπρεπε, θα πρέπει να πάμε κανονικά σε εκλογές με την δέουσα θεσμική σοβαρότητα και θεσμική υπευθυνότητα. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθεί η ημερομηνία των εκλογών, να υπάρξει υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών και να γίνει διακομματική επιτροπή για τις εκλογές και να συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα πολύ σοβαρά εθνικά ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά όσο αφορά στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση στις αρμόδιες επιτροπές και μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παίρνει εν κρυπτώ αποφάσεις, οι οποίες αποκαλύπτονται από ξένους αξιωματούχους, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.

Η κ. Σβίγκου, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια καθαρή νίκη στις εκλογές με απλή αναλογική και πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. «Καθαρή νίκη σημαίνει ότι όλες οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις, θα αντιληφθούν τις ευθύνες τους και θα συνεννοηθούν προγραμματικά ώστε να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση και να υπάρξει μια επόμενη ημέρα για την χώρα στην βάση της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην βάση της προστασίας των ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων» ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος