“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: 27χρόνια ελπίδας και φροντίδας για το παιδί- Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

“Σήμερα γιορτάζουμε τη γιορτή του Αντρέα αλλά τίποτα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς εσάς” τόνισε απευθυνόμενος στο κοινό, στους εθελοντές, τους εργαζόμενους, τους εκπροσώπους της Πολιτείας, τους χορηγούς και τους πολίτες κάθε ηλικίας που βρέθηκαν στην εκδήλωση για τα 27 χρόνια δράσης του “Χαμόγελου του Παιδιού”, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (9/11) στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2) σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ελπίδας και αισιοδοξίας, για όσα έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια το “Χαμόγελο του Παιδιού”. Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του το Χαμόγελο έχει στηρίξει 1.915.496 παιδιά και τις οικογένειές τους, ενώ οι Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111) έχουν διαχειριστεί 4.690.805 κλήσεις.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών και φορέων, ενώ συγχαρητήρια στον Οργανισμό για το έργο του, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή τους, εξέφρασαν σε χαιρετισμούς τους τόσο ο Δημήτριος Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Κυβέρνησης, όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Την ίδια ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα, ο Λευκός Πύργος και οι Ομπρέλες στη Νέα Παραλία της συμπρωτεύουσας φωτίστηκαν στο μπλε χρώμα του «Χαμόγελου», χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο το μήνυμα ότι η γιορτή αυτή αποτελεί ορόσημο Ελπίδας και Χαράς για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: 27χρόνια ελπίδας και φροντίδας για το παιδί- Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Όσο μιλούσε ο κ.Γιαννόπουλος, ο πατέρας του μικρού Αντρέα, του οποίου ο χαμός του τον έκανε να αφοσιωθεί σε όλα τα παιδιά, “στη φροντίδα και την προστασία τους, ώστε να μη χάσουν το χαμόγελο τους” όπως είπε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, στην οθόνη πίσω του “έτρεχαν” οι εικόνες με το φωτεινό χαμόγελο του αγοριού που έφυγε από τη ζωή το 1985.

Αυτό το χαμόγελο του μικρού Αντρέα έμελλε να χαρίσει χαμόγελα σε χιλιάδες παιδιά…

Ο Ανδρέας γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1985. Από μικρός ήταν ένα παιδί με ιδιαίτερες ευαισθησίες και με τις «μικρές» του δυνάμεις πρόσφερε αγάπη και χαμόγελα σε όλους όσοι ήταν δίπλα του! Το 1994 αρρώστησε και από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε την ασθένειά του με θάρρος και αξιοπρέπεια, συνεχίζοντας να προσφέρει δύναμη και χαμόγελο στους γύρω του. Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης, ο Ανδρέας στις 9 Νοεμβρίου του 1995 αποτύπωσε το όραμά του στο προσωπικό του ημερολόγιο. Επιθυμία του να ιδρυθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά ένα χαμόγελο!

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης οι ομιλίες

Η μαγείρισσα του Σπιτιού στον Φοίνικα Καλαμαριάς, εδώ και 14 χρόνια, η κυρία Ιουλία όπως την φωνάζουν τα παιδιά, ήταν αποφασισμένη να βρει με το φαγητό έναν δίαυλο επικοινωνίας με το 4χρονο κοριτσάκι, τη μικρή Τάλα από την Συρία, που ταλαιπωρημένη και έχοντας χάσει τον πατέρα της στο ταξίδι της προσφυγιάς, έφτασε σε ένα σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού», δεν έτρωγε τίποτα παρά μόνο πορτοκάλια. «Έφτιαξα τότε λοιπόν ατζέμ πιλάφι συνοδευτικό με κοτόπουλο γιατί σκέφτηκα ότι ίσως της θυμίσει την πατρίδα της. Το κορίτσι έφαγε και ήρθε μετά με το πιατάκι της στην κουζίνα, κοιτώντας μια εμένα, μια την κατσαρόλα για να της βάλω κι άλλο. Από τότε ξεκίνησε σιγά σιγά η επικοινωνία μας ενώ τα άλλα παιδιά θυμούνται ακόμη το πιάτο και μου ζητάνε πολλές φορές να τους φτιάξω «το πιλάφι της Τάλα» είπε κατασυγκινημένη.“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: 27χρόνια ελπίδας και φροντίδας για το παιδί- Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Από την κουζίνα της και όχι μόνο, η Ιουλία Καραγιάννη προσπαθεί να προσφέρει θαλπωρή σε όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στο σπίτι, να τα πείσει να τρώνε τις φακές και τα… φασολάκια, «όπως κάνει κάθε μανούλα» αλλά και να τους προσφέρει γευστικές μνήμες.

«Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, κάνω τσουρέκια και βασιλόπιτα, φτιάχνω ρεβανί, κρέμες και ρυζόγαλο για να θυμούνται τα παιδιά τις μυρωδιές που γέμιζε το Σπίτι» τόνισε. Η ίδια μάλιστα, κάποια στιγμή στη ζωή της, χρειάστηκε την φροντίδα του «Χαμόγελου» για ένα προσωπικό της πρόβλημα υγείας και είδε με συγκίνηση να της συμπαραστέκεται η διοίκηση αλλά και τα παιδιά που της έστελναν κάρτες με ευχές για καλή ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή κοντά τους.

Η μαγείρισσα του Σπιτιού στον Φοίνικα θυμάται ιδιαίτερα την περίπτωση ενός κοριτσιού που μωρό ακόμη, είχε μεταφερθεί για φιλοξενία στον Φοίνικα. «Ήταν πρόωρο, ελλιποβαρές και αν και ήταν 6 μηνών, ήταν εντελώς ανέκφραστο και ακίνητο. Έπαιρνα λοιπόν το καθισματάκι του και το τοποθετούσα πάνω στον πάγκο της κουζίνας ενώ δούλευα. Έχω πάντα ένα ραδιοφωνάκι που παίζει χαμηλά μουσική και του μιλούσα συνέχεια, για το φαγητό που ετοίμαζα, σχολίαζα διάφορα, μιλούσα συνέχεια. Το κοριτσάκι έμεινε μέχρι τα 2,5 στη δομή και μετά υιοθετήθηκε από μια οικογένεια με την οποία διατήρησα σχέσεις. Όταν λοιπόν, κάποια στιγμή και αφού το κορίτσι ήταν πλέον έφηβη, με προσκάλεσαν να φάμε μαζί, η έφηβη πλέον μου εξομολογήθηκε ότι της αρέσει και την χαλαρώνει να ακούει χαμηλά μουσική και να μαγειρεύει! Έμεινα άφωνη» τόνισε η ίδια.

«Μεταφέρουν την κόρη μου σαν κάτι εύθραυστο»

Τις ευχαριστίες της στον Ανδρέα, τον μικρό ιδρυτή του «Χαμόγελου», εξέφρασε με ένα γράμμα της η Νίκη Φουτσιτζόγλου, μητέρα της 7χρονης Μαρίας η οποία, από τους πέντε πρώτους μήνες της ζωής της, διαγνώστηκε με βαριά εγκεφαλοπάθεια.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: 27χρόνια ελπίδας και φροντίδας για το παιδί- Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη«Ανδρέα γεια σου. Είμαι η μαμά της Μαρίας, είναι εκεί στην γωνία κάθεται στο καρεκλάκι της μαζί με τον μπαμπά της και μας ακούει. Είμαι σίγουρη ότι θα ήθελε να σε ευχαριστήσει από τα βάθη της καρδιάς της για το τόσο σημαντικό όραμα σου» αρχίζει το γράμμα που απευθύνεται στον εμπνευστή του «Χαμόγελου» και γιό του Κώστα Γιαννόπουλου. «Ξέρεις κάθε μήνα, μπορεί και δυο φορές το μήνα, έρχεται στο σπίτι ο γιατρός του Χαμόγελου μαζί με την νοσηλεύτρια να την δουν, έρχεται και κάθε Πέμπτη η φυσιοθεραπεύτρια και της κάνει ασκήσεις. Που να δεις τα ασθενοφόρα μαζί με τα πληρώματα τους και πως μεταφέρουν με ασφάλεια την Μαρία, σαν να μεταφέρουν κάτι εύθραυστο, πως τους θαυμάζω» έγραψε η κ. Φουτσιτζόγλου στο γράμμα που απηύθυνε στον Ανδρέα που έφυγε από τη ζωή στα 10 του χρόνια.

Στοιχεία για τις δράσεις του Χαμόγελου

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν στοιχεία για την πορεία του Χαμόγελου αυτά τα 27 χρόνια που στέκεται κοντά στα παιδιά, ενώ παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τις δράσεις του στη Βόρεια Ελλάδα.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: 27χρόνια ελπίδας και φροντίδας για το παιδί- Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 27 χρόνων δράσης του Οργανισμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για μία ακόμη χρονιά, θεώρησε σημαντικό να πληροφορηθεί σχετικά με τη γνώση, τη στάση και τις απόψεις των πολιτών για το έργο που προσφέρει στη χώρα. Τη διενέργεια της Πανελλαδικής Έρευνας ανέλαβε αφιλοκερδώς η εταιρεία Focus Bari. Μεταξύ των βασικών ευρημάτων που παρουσίασε η κα Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος της Focus Bari είναι τα εξής:

●  Στην 1η θέση και με ποσοστό 94% αναγνωρισιμότητας βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανάμεσα στις ΜΚΟ της χώρας.●  Το 79% των Ελλήνων έχουν θετική εντύπωση για το έργο του Οργανισμού.●  Το 88% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.●  Το 78% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μη κυβερνητικό φορέα στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 21,9% από το 2021.●  Το 85% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις Αρχές και τους πολίτες.●  Το 78% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει δράσεις που δεν γίνονται από άλλους φορείς.

Όπως τόνισε η κα Κούρτογλου επί σκηνής: «Αξίζει να επισημάνω ότι τα ήδη πολύ υψηλά περσινά ποσοστά αναγνωρισιμότητας και εμπιστοσύνης των πολιτών στο έργο του “Χαμόγελου”  φέτος έχουν σημειώσει περαιτέρω αύξηση. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο μη Κυβερνητικό φορέα με τεράστιο έργο για τα παιδιά».

“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: 27χρόνια ελπίδας και φροντίδας για το παιδί- Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες απαντούν και για τη νέα κυβερνητική απόφαση που θέτει εκτός κτηριακών προδιαγραφών 9 από τα 11 σπίτια που διαθέτει ο φορέας για τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων /κακοποιημένων παιδιών. Το θέμα αυτό είναι γνωστό στο 41% των πολιτών και 8 στους 10 τοποθετούνται σαφώς υπέρ κάποιας λύσης ώστε να μην εμποδιστεί η λειτουργία των σπιτιών φιλοξενίας του.“Το Χαμόγελο του Παιδιού”: 27χρόνια ελπίδας και φροντίδας για το παιδί- Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν από τον κ. Γιαννόπουλο το ζευγάρι Καίτη Γεωργιάδη και Ιάκωβος Σταυρούσης για τη δωρεά ενός ακινήτου τους στον Οργανισμό και η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου για την αδιάκοπη στήριξή της στο έργο του «Χαμόγελου». H Βούλα Πατουλίδου, παραλαμβάνοντας το βραβείο της, αναφέρθηκε στη μακρά της πορεία δίπλα στον Οργανισμό, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την αμέριστη συμπαράστασή της: «Εμείς θα είμαστε μια γροθιά για να μπορεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να υπάρχει», τόνισε φανερά συγκινημένη.

Την Εκδήλωση έκλεισε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη, ερμηνεύοντας πέντε εμβληματικά έργα του Νίκου Σκαλκώτα.

Ρεπορτάζ/Φωτογραφίες:  Εύα Κουσιοπούλου, Πηγή: Χαμόγελο του Παιδιού, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος