“Πράσινη” η Θεσσαλονίκη: 100 % πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος

Array

Σε κρίσιμο παράγοντα για την πορεία της πανδημίας έχει εξελιχθεί η μετάλλαξη Δέλτα. Στα 29 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας, στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προστέθηκαν στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας άλλα 25, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλαγμένων ινδικών στελεχών στα 54.
Τα 30 εξ αυτών, έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο, από 1 σε Εύβοια, Κορινθία, Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η μετάλλαξη Δέλτα έχει  100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα  σε σχέση με τον αρχικό ιό της Ουχάν αλλά είναι και 40 με 60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη.

Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση στην Κρήτη, όπου τα 14 από τα 30 κρούσματα που εντοπίστηκαν, προέρχονται από συρροές σε οικογενειακά ή άλλα περιβάλλοντα. Θετικό κρίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι δεν έχει παρατηρηθεί με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας, ειδικά την τελευταία εβδομάδα . Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φέρνει αλλαγές και στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα: αρνητική εξέλιξη για τη Μύκονο που «βάφεται» Πορτοκαλί, ενώ πολύ καλά είναι τα νέα για τη Θεσσαλονίκη που πέφτει επίπεδο και πάει στο πράσινο.

Οι πολίτες, πάντως, εξακολουθούν και εμβολιάζονται επισημαίνοντας  στην πλειονότητά τους ότι συμφωνούν με τα μέτρα για εμβολιασμέμους και μη.

Σε ισχύ τίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιουλίου αυστηροί περιορισμοί στις νησιωτικές μετακινήσεις, δεδομένου ότι οι τοπικές μονάδες υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση, ιδίως μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενηλίκους:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Ως προς τις μετακινήσεις ανηλίκων, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να προσβάλλει εντονότερα την ηλικιακή ομάδα 15-17, προβλέπονται δύο ομάδες μέτρων. Συγκεκριμένα:

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self-test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Το νέο καθεστώς νησιωτικών μετακινήσεων δεν αποκλείεται να γενικευθεί για το σύνολο των μετακινήσεων, αν οι ειδικοί κρίνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιβαρύνεται απότομα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΡΟΣΩ ΒΑΡΒΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος