“Οι τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης”: Ένα βιβλίο για την άγνωστη ζωή των Ρομά που καταρρίπτει τα στερεότυπα

Τη ζωή των Ρομά του Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης καταγράφει το βιβλίο του Γιώργου Τσιτιρίδη, “Οι τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης“. Είναι καιρός να κατανοήσουμε καλύτερα έναν λαό που, ενώ τον ακολουθούν αιώνες τώρα προκαταλήψεις, στερεότυπα και αρνητικές αφηγήσεις, κουβαλάει μέσα από τις περιπλανήσεις του, όλους τους πολιτισμούς, είπε ο κ. Τσιτιρίδης, καλεσμένος στο στούντιο της ΕΡΤ3.
Ο ίδιος χρησιμοποιεί τον όρο “πλαστή τσιγγανότητα“, δηλαδή την εσφαλμένη άποψη που επικρατεί για τους Ρομά, με αποτέλεσμα η κοινότητά τους να προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτήν. “Ο φόβος πηγάζει από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι τσιγγάνοι είναι η μοναδική εθνοτική φυλή της Θεσσαλονίκης για την οποία δεν υπάρχουν μελέτες, ιστορική καταγραφή, βιβλιογραφία. Όπως είπε ο κ. Τσιτιρίδης, η ζωή του όχι δίπλα, αλλά μαζί τους τον έκανε να γνωρίσει τα ήθη, τα έθιμα, τους θρύλους, τις παραδόσεις και να ακούσει εκείνες τις μοναδικές ιστορίες που μουρμουρίζουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες για το παρελθόν τους. Στόχος του ήταν να καταγράψει τη ζωή των Ρομά του Δενδροποτάμου και της Θεσσαλονίκης για να διασωθεί η ιστορία ενός λαού που, ενώ συνυπάρχει δίπλα μας εδώ και δεκάδες χρόνια, μας είναι εντελώς άγνωστος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος