“Κρίμα που χάσαμε έναν ακόμα «παγκόσμιο» Έλληνα”: Η Μαρία Φαραντούρη αποχαιρετά στο Πρώτο τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Τις αναμνήσεις της από τα χρόνια που συνδεόταν φιλικά και επαγγελματικά με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον «συμπαντικό» Vangelis, μοιράστηκε η Μαρία Φαραντούρη μιλώντας με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης».

«Γνωριζόμασταν καλά, ιδιαίτερα από το 1989 κάναμε συχνά παρέα. Ήταν μια πολύ ωραία στιγμή όταν συναντηθήκαμε, μας έφερε σε επαφή ο αείμνηστος Γιάννης Σπάθας, ο σπουδαίος καλλιτέχνης των Socrates με τον οποίο ήταν πολύ φίλοι. Όταν έμενε στην Ελλάδα μου έγραψε αυτά τα τρία τραγούδια, Ωδή Α, Τώρα Ξέρω, Σαν Ηλέκτρα με στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη. Με το τραγούδι ασχολήθηκε κυρίως με το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι που τραγούδησε καταπληκτικά η Ειρήνη Παππά. Ήταν απλός άνθρωπος, βρισκόμασταν αρκετά συχνά τα βράδια, ερχόταν στο σπίτι μου, μαζευόμασταν και στο δικό του. Όταν εμπιστευόταν τους φίλους του γινόταν παιδί, έπαιζε πολύ συχνά στο πιάνο γιατί του ερχόταν μια ιδέα, μας μιλούσε για κάτι που τον απασχολούσε από την αρχαία γραμματεία για κάτι που διάβαζε, ήταν στο μυαλό του και ήθελε να το αναλύσει, ιδίως ό,τι αφορούσε το διάστημα, το σύμπαν και την αρμονία, πάντα ήταν αυτή η συζήτηση. Αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα, ονειρευόταν να υλοποιήσει σχέδια, άλλα τα κατάφερε άλλα όχι, εδώ έκανε και την Μυθωδία που είχα την χαρά να το παρακολουθήσω. Αυτό το πήρε και η NASA, που συνεργάστηκε από τότε και έδωσε το όνομά του και σε έναν αστεροειδή. Μέσα σε όλο αυτό το μεγάλο κουκούλι που είχε την μουσική και έμπαινε μέσα, έβλεπες από την άλλη μεριά μια απλότητα, το παιδικό στοιχείο που είχε. Μιλούσε με πολλή αγάπη και τρυφερότητα για την ζωή του και ρωτούσε και τους άλλους. Ήταν τρομερά φιλικός και απλός, αλλά έβλεπες ότι όταν έβγαινε έξω και μεγάλωνε η παρέα είχε μια εσωστρέφεια. Μου είχε κάνει εντύπωση η ανάγκη του να μιλάει για αυτά που πίστευε ο ίδιος και ήθελε να μιλήσει με τους φίλους του για την αρχαία Ελλάδα, την συμπαντική αρμονία και το έργο του είχε καθαρά αυτόν τον συμπαντικό χαρακτήρα. Λυπήθηκα πολύ, παρότι είχαμε χαθεί τα τελευταία χρόνια, ζούσε πάλι στο εξωτερικό, ήταν λίγο απογοητευμένος και με τον τόπο του και τον Βόλο και με την Ελλάδα, γιατί ήθελε να μπει μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πρωταγωνιστήσει και τελικά δεν του δόθηκε αυτή η χαρά» ανέφερε η κ. Φαραντούρη.

Όσο αφορά την ίδια και το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, όπως είπε πέρα από τις συναυλίες-αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, θα γίνει το Canto General στις 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο Φεστιβάλ Αθηνών.
«Έχω και ένα πολύ σημαντικό έργο με την Λένα Πλάτωνος, λέγεται «Σιωπηλά Σπαράγματα» και μιλάει για τις αρχαίες ποιήτριες από διάφορα μέρη από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 1ο  αι.. Τα βρήκαν οι επιστήμονες, μετά φιλόλογοι τα απέδωσαν στα νεοελληνικά και μιλούν για τα ανθρώπινα προβλήματα, την ανάγκη για ισότητα, την αγάπη στην φύση, τον έρωτα. Τα μελοποίησε εκπληκτικά η Λένα Πλάτωνος και θα έχω την χαρά στις 13 Ιουλίου, να τα παρουσιάσω στην πολιτιστική πρωτεύουσα, την Ελευσίνα με την σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχαήλ Μαρμαρινού αν και η πρώτη παρουσίαση έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου μας έκανε την τιμή ο κ. Σταμπολίδης να μας καλέσει και κάναμε την πρώτη παρουσίαση του έργου μέσα στα αρχαία γλυπτά» συμπλήρωσε η κ. Φαραντούρη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος