Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται αυτό το διάστημα η περιοδική έκθεση “Γεύσεις και αρώματα της Σεφαράδ” που δίνει πληροφορίες για την ισπανοεβραϊκή κουζίνα, σε συνεργασία με το ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες. Σύμφωνα με την επιστημονική σύμβουλο του Μουσείου, Ξένια Ελευθερίου, η σεφαρδίτικη κουζίνα είναι κουζίνα της διασποράς και ενσωμάτωσε τον τρόπο μαγειρικής και τα τρόφιμα των πολιτισμών, με τους οποίους συμβίωσε στην Ιβηρική Χερσόνησο: των φοινίκων, τα θαλασσινά, την “Ιβηρική Τετράδα”, την “Μεσογειακή Τριάδα” της ελληνορωμαϊκής παράδοσης και την “Ανδαλουσιανή Πράσινη Επανάσταση”, όπου η κουζίνα εξελίχθηκε, μέχρι που μετατράπηκε σε γαστρονομία.
Μετά την εκδίωξη της κοινότητας από την Ισπανία το 1492, επηρεάστηκε από την εξαραβισμένη κουζίνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άλλων εβραϊκών κοινοτήτων της Μεσογείου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος