“Ένας Αμερικανός στο Παρίσι”: Το αριστούργημα του George Gershwin από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αριστούργημα του George Gershwin “Ένας Αμερικανός στο Παρίσι” μαζί με δύο χαρακτηριστικές δημιουργίες της αμερικανικής μουσικής των Julia Perry και John Adams. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το “Κοντσέρτο για βιολί” του Χρίστου Παπαγεωργίου, με σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας.

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη ‘Σπουδή για ορχήστρα’ της Αφροαμερικανής συνθέτριας Τζούλια Πέρυ, ένα έξυπνα ενορχηστρωμένο θορυβώδες δοκίμιο με ανεξάντλητη ενέργεια και έντονες αντιπαραθέσεις. Ο εξάρχων βιολιστής της Κ.Ο.Θ. και διακεκριμένος σολίστ Αντώνης Σουσάμογλου ερμηνεύει στη συνέχεια το ‘Κοντσέρτο για βιολί’ του Χρίστου Παπαγεωργίου, που γράφτηκε το 2018 για τον Τούρκο βιολιστή Olgu Kizilay, που το παρουσίασε σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Το έργο είναι αφιερωμένο στο μαέστρο της συναυλίας Νίκο Χαλιάσα και μας προσκαλεί σε ένα υπέροχο μελωδικό ταξίδι από την Ήπειρο ως το Αιγαίο.

Το δεύτερο μέρος ξεκινά με το διάσημο ‘Short Ride in a Fast Machine’ του σύγχρονου μινιμαλιστή Αμερικανού συνθέτη Τζον Άνταμς, ο οποίος το χαρακτήρισε ως σύντομη φανφάρα για ορχήστρα που περιγράφει τον τρόμο μίας συναρπαστικής βραδινής βόλτας με ένα σπορ αυτοκίνητο.

Το συμφωνικό ποίημα του Γκέρσουιν ‘Ένας Αμερικανός στο Παρίσι’ γράφτηκε το 1928 μετά από μία επίσκεψη του συνθέτη στην Πόλη του Φωτός και περιγράφει τις εντυπώσεις ενός Αμερικανού, καθώς την περιδιαβαίνει, ακούει τους θορύβους της και αναπνέει τον αέρα της. Το 1951 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το ομώνυμο μιούζικαλ από την MGM, βασισμένο στη μουσική του Γκέρσουιν, σε σκηνοθεσία Βινσέντε Μινέλι και τους Τζιν Κέλι και Λέσλι Κάρον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, κερδίζοντας έξι συνολικά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Κυριακή, 22 Μαΐου 2022, ώρα 21:00, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας

Βιολί: Αντώνης Σουσάμογλου

Πρόγραμμα

Τζούλια Πέρι (1924-1979): Study for orchestra

Χρίστος Παπαγεωργίου (1967): Κοντσέρτο για βιολί (2018)

Τζον Άνταμς (1947): Short Ride in a Fast Machine

Τζωρτζ Γκέρσουιν (1898-1937): Ένας Αμερικανός στο Παρίσι, συμφωνικό ποίημα

Παραγωγή Κ.Ο.Θ. – Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη: 20€ Πλατεία: 15€ Θεωρεία/Εξώστης: 10€ Μειωμένο: 5€ Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, AMEA, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: www.tsso.gr

Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, Τηλ. 2310236990, Ώρες λειτουργίας: 8:00-15:00

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος