Πυρκαγιά στη Δαδιά: Τεράστια η οικολογική καταστροφή στο δάσος – καταφύγιο του μαυρόγυπα

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, όπου φιλοξενούνται σπάνια είδη πουλιών αλλά και φυτών. Η Αλεξία Καλαϊτζή περιηγήθηκε με την κάμερα της ΕΡΤ στο δάσος και συνομίλησε με ειδικούς και εργαζόμενους στην περιοχή.

Σπαρακτική είναι η εικόνα ενός νεαρού μαυρόγυπα, ανάμεσα στα καμμένα δέντρα, ενώ δίπλα του το χώμα ακόμα καπνίζει. Εργαζόμενοι της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης προσπαθούν να τον πιάσουν για να τον οδηγήσουν στις ταΐστρες που εχουν τοποθετηθεί.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς αποτελεί σπίτι για τον μοναδικό πληθυσμό μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Στα δέντρα του φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια μαυρόγυπα και 5 ζευγάρια ασπροπάρη, τα μοναδικά στην Ελλάδα.

«Ο μαυρόγυπας έχει ελπίδες έστω και στα καμμένα δέντρα που δεν έχουν χάσει την κόμη τους να κατασκευάσει τις φωλιές του μέχρι αυτά να πέσουν», σημειώνει η υπεύθυνη Εταιρείας Προστασία Βιοποικιλότητας Θράκης Δώρα Σκαρτσή που γνωρίζει την περιοχή σαν την παλάμη της

Οι νησίδες πράσινου που έχουν απομείνει σε σχέση με τη συνολική δασική έκταση είναι ελάχιστες και η μόνη ελπίδα πλέον είναι η φυσική αναγέννηση.

Η καταστροφή είναι τεράστια σε δασική βλάστηση και κατ’ επέκτασιν σε θηλαστικά, πτηνά, έντομα και ερπετά, όπως δηλώνει η κ. Σκαρτσή.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ξεκινούν από σήμερα να χτενιζουν το δάσος για να αποτιμούν τις ζημιές, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή και ο Πρωθυπουργός.
 

Ρεπορτάζ: Αλεξία Καλαϊτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος