Συνεχής επιφυλακή στην Εύβοια-Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα (video)

Τις “ενδείξεις” ότι η φωτιά στην κεντρική Εύβοια εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρεις εστίες διερευνούν τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού,  στην Αγριλίτσα. Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατάνα, επικεντρώθηκαν το τρίτο 24ωρο οι προσπάθειες  οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Συνεχής είναι η επιφυλακή για αναζωπυρώσεις,  όπως έγινε το προηγούμενο βράδυ κοντά στην Πλατάνα, ενώ οι φλόγες απειλούσαν και πάλι το Κέντρο Άγριας Ζωής.

Συνεχής επιφυλακή στην Εύβοια-Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα  (video)
Eurokinissi

Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 2 ιταλικά αεροσκάφη και 1 ισπανικό.

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή σε χλωρίδα και πανίδα, σε ποιμνιοστάσια και μελίσσια στην περιοχή που σάρωσαν τα πύρινα μέτωπα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αποτεφρώθηκαν 28 χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2.

Επιτυχής ήταν η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο εθελοντής δασοπυροσβέστης, για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων εγκαυμάτων που υπέστη στο χέρι, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στην Κεντρική Εύβοια. Νοσηλεύεται στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του ΚΑΤ, έχει εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού, ενώ για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, θα χρειαστούν και άλλες επεμβάσεις.

Απάντηση ( Η ανάρτηση εδώστον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη έδωσε, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με την κάλυψη από το υπουργείο Υγείας των εξόδων νοσηλείας του εθελοντή πυροσβέστη.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι σε δασική έκταση μεταξύ Αγαλά και Κοιλιωμένου της Ζακύνθου. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και η πυρκαγιά από τις 16.00 το απόγευμα βρίσκεται σε ύφεση. Στην κατάσβεσή της μετέχουν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα και ένα PZL.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Ίσσο, στη νότια Κέρκυρα και μάλιστα σε περιοχή Natura. Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής επιχειρεί στο σημείο από εδάφους και αέρος, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κλειτορία Καλαβρύτων, ενώ υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Πλατύ Κομποτίου Άρτας.

Εν τω μεταξύ, ένας 52χρονος και ένας 58χρονος συνελήφθησαν για εμπρησμούς από πρόθεση στη Μεσσηνία και την Ηλεία.

Βροχές αναμένονται στην Εύβοια με τη μεταβολή του καιρού όμως οι άνεμοι δεν αναμένεται να εξασθενήσουν κάτω από τα 4 μποφόρ.

Ο χάρτης πρόβλεψης για την Παρασκευή δείχνει υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε Αττική, Ανατολική Στερεά, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Θάσο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Μεσσηνία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και νησιά Ιονίου.

Σχετική είδηση:

EΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Κατερίνα Μπατζάκη, Διονύσης Νέγκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος