Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν – Πλήθος συναντήσεων εκτός του τετ α τετ με Μητσοτάκη

Πυρετός διαβουλεύσεων και προετοιμασιών στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, Ελλάδας-Τουρκίας την Πέμπτη. Στόχος της Αθήνας είναι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις συζητήσεις με την Άγκυρα και να διερευνηθούν περαιτέρω τα θέματα της θετικής ατζέντας.

Πλήθος συναντήσεων εκτός του τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας και της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα γίνουν δηλώσεις και στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας.

Ποιοι θα συνοδεύσουν ο Ερντογάν – Αυτοί που θα παρευρεθούν από την ελληνική πλευρά

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, θα συνοδεύεται από επτά υπουργούς καθώς και από τον διπλωματικό του σύμβουλο, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν θα έρθει και ο Ιμπραήμ Καλίν, που συνήθως συνοδεύει στο εξωτερικό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την ελληνική πλευρά θα παρευρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Π. Μαρινάκης: Σημαντικό βήμα για να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επικείμενη επίσκεψη και της προσδοκίες της Αθήνας, έκανε λόγο για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εμπέδωση του θετικού κλίματος μεταξύ των δύο Ελλάδας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας αλλά δεν θέλουμε να παράγουν κρίσεις» είπε χαρακτηριστικά ενώ ερωτηθείς για το εάν θα επισκεφθεί τη Θράκη απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση.

Στο τραπέζι πάνω από 20 συμφωνίες, κυριότερη το μεταναστευτικό

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα στο τραπέζι βρίσκονται πάνω από 20 συμφωνίες οι οποίες είτε θα ανακοινωθούν είτε θα υπογραφούν, με κυριότερη το μεταναστευτικό.

Το «Καζάν καζάν» του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον προσφιλή του τρόπο, δηλαδή μέσα στο αεροπλάνο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο μοτίβο του καζάν καζάν, δηλαδή του win win (του αμοιβαίου οφέλους), λέγοντας ότι δύο χώρες που βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που η ιστορία τους είναι τόσο συνυφασμένη μεταξύ τους δεν μπορούν να εξακολουθούν να πορεύονται με εχθρότητα. Ωστόσο, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, που είναι να μην αναμιγνύονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τρίτα μέρη. Επιτέθηκε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι «στην Ελλάδα δίνουν F-16 και πυρομαχικά, σε εμάς δεν δίνουν παρόλο που πληρώνουμε».

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Επιμέλεια: Κατερίνα Φρύσσα

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος