Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση με 158 «Ναι» – Κ. Μητσοτάκης: Eντολή να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές

Με 158 «Ναι» και 142 «Όχι», η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ότι προωθείται την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και εμφανίστηκε βέβαιος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Επίσης, άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι “αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε», είπε ο πρωθυπουργός.

Αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα για το απρόοπτο που είχε. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν είχε προτάσεις διακυβέρνησης, απέναντι στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η στήριξη των πολιτών αλλά και οι κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούστηκαν από τους υπουργούς το τελευταίο τριήμερο θα γίνουν πράξη. «Ευχαριστώ τα στελέχη της κυβέρνησης που φώτισαν όλες τις πτυχές του προγράμματός μας», πρόσθεσε.

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε: «Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις». Απευθυνόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, είπε: «Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα, αποφασίστε!».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τις προτάσεις που κατέθεσε από το βήμα της Βουλής. «Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Eυρώπη σε όλα τα επίπεδα. Από την στιγμή που συμφωνούμε σε αυτό, ας συμφωνήσουμε στους δείκτες που θα μας δείξουν ότι πετυχαίνουμε την σύγκλιση στην οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα, θα πρέπει να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης πράγμα που πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια. Στην πράσινη μετάβαση η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια με 12 μεγκαβάτ παραγωγής ενέργειας και γρήγορη εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο για παραγωγή, αλλά και κατανάλωση όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη και αύριο θα υπάρξουν προγράμματα για αγρότες και επιχειρηματίες» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:

  • Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους
  • Αποπληρωμή διμερών δανείων
  • Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Υποχώρηση ανεργίας στο 8%
  • Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
  • Αύξηση των μισθών και μείωση των ανισοτήτων
  • Ενίσχυση ΕΚΑΒ, αναμόρφωση ΕΣΥ
  • Παιδεία: Σχολεία, προσχολική αγωγή και τεχνολογικά μέσα
  • Ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης
  • Συνέχιση της υλοποίησης υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός της χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι «τώρα είμαστε μπροστά σε πολλή δουλειά».

Κ. Μητσοτάκης σε Σ. Φάμελλο: Σας διέφυγε ότι έγιναν εκλογές και πήραμε 40%

Αναφερόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκε νωρίτερα από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Κ.Φάμελλε σήμερα μας είπατε αυτά που λέγατε πριν από τρεις μήνες. Σας διέφυγε κάτι έγιναν εκλογές. Πήραμε 42% και εσείς 17%. Καταλαβαίνει την αναζήτηση του προσανατολισμού. Αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που το είχατε στο μυαλό σας. Ο ελληνικός έβλεπε κάτι άλλο και μας επιβράβευσε με υψηλότερο ποσοστό. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα».

Σχετικό Άρθρο: Κ. Μητσοτάκης: Με νόμο καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος