Ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την γενοκτονία των Αρμενίων-Ζητά κυρώσεις κατά Τουρκίας για Συρία

Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται, η γενοκτονία των Αρμενίων. Με άλλο ψήφισμα ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία. 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ,  έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα.

Ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα την κίνηση αυτη, σημειωνοντας πως ειχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία εκλήθη σήμερα για εξηγήσεις μετέδωσε το Anadolu. Το κρατικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, επίσης με συντριπτική πλειοψηφία, ενέκρινε το ψήφισμα που ζητά από τον Ντ. Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία.

Η Αρμενία ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για το “ιστορικό ψήφισμα” της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναγνώρισε επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε την “ιστορική ψήφο” σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο σημειώνει ότι η απόφαση αυτή “είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει επίσης παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανφέρει σε ανακοίνωση του ότι, “Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους, η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ενθουσιασμός επικρατεί ανάμεσα και στους απλούς πολιτές  στο Γερεβάν όπως μεταδίσουν τα ξένα πρακτορεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετική είδηση: Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά κυρώσεις κατά Τουρκίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ