Ψηφιακή Διακυβέρνηση- το αύριο είναι ήδη εχθές

Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών  για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου. Με  φυσική παρουσία,  εκπρόσωποι από 50 χώρες θα συζητήσουν στην Αθήνα για την παγκόσμια βιωσιμότητα.

Το φετινό Συνέδριο εστιάζει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που κλονίζουν τις κοινωνίες σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, εξηγεί ο Ευριπίδης Λουκής, καθηγητής Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το ICEGOV 2021, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, αφενός λόγω της έκθεσής της ως χώρου θέσπισης παγκόσμιων εξελίξεων, αλλά και για την προώθηση λύσεων και ιδεών των ελληνικών επιχειρήσεων πληροφορικής προς ένα διεθνές κοινό.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκή «τα πιο σημαντικά ζητήματα ψηφιακής Διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η αναδιοργάνωση και οι νέοι τρόποι παροχής των Δημόσιων Ψηφιακών Υπηρεσιών για Πολίτες και Επιχειρήσεις, ο ψηφιακός Μετασχηματισμός, οι κεντρικές υπολογιστικές υποδομές κρατών και τα πρότυπα Διαλειτουργικότητας, η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Block-chain, των επικοινωνιών 5G και του Διαδικτύου των Πραγμάτων στη Διακυβέρνηση του αύριο. Σε όλα αυτά προστίθενται  και οι προκλήσεις που έφερε η πανδημία».

Ενδεικτικά η χρήση του block-chain, αφορά  ένα σύστημα καταγραφής πληροφοριών  με τρόπο που καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την αλλαγή, το χακάρισμα ή την εξαπάτηση του συστήματος. Σε άλλη περίπτωση sensors, δηλαδή αισθητήρες καταγράφουν την κυκλοφορία και την μόλυνση του περιβάλλοντος και μεταδίδουν τις πληροφορίες σε ένα κέντρο, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα.

Η περιοχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα γοητευτική, σημειώνει ο κ. Λουκής. Ακόμη και άνθρωποι που είχαν αντιστάσεις στην νέα τεχνολογία λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει και υιοθετήσει νέα συμπεριφορά.

Σε μια εποχή κατά την οποία τα προσχολικής ηλικίας παιδιά στην Κίνα διδάσκονται την τεχνητή νοημοσύνη ως βασικό μάθημα, οι αγκυλώσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ευρώπη παραμένουν αδικαιολόγητες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο ICEGOV 2021 αρκεί ένα κλίκ  στον διαδικτυακό τόπο www.icegov.org.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος