Πρύτανης Οικονομικού  Αθηνών στο Πρώτο: Με την βία δεν μπορούμε να εξοικειωθούμε, ούτε μπορεί να γίνει τμήμα της κανονικότητάς μας (audio)

«Προφανώς και πράξεις σαν την χθεσινή είναι προφανές ότι τις καταδικάζει κάθε δημοκρατικός πολίτης και συνιστούν σοβαρή προσβολή εναντίον του κύρους του ιδρύματος και στρέφονται εναντίον του δημοκρατικού, του ανοιχτού, του δημόσιου πανεπιστημίου. Η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα αυτό με τρόπο συντεταγμένο και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς».

Αυτό τόνισε ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, για την πρωτοφανή επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον καθηγητή του Ιδρύματος.

« Δεν νοείται να υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα που να υπάρχουν ροές ανθρώπων οι οποίοι κρύβονται πίσω από μία κουκούλα και προβαίνουν σε πράξεις βίας, είτε λεκτικής, είτε σωματικής. Η βία είναι καταδικαστέα σε οποιαδήποτε δημοκρατική πολιτεία».

Ο κ. Μπουραντώνης τόνισε ότι ηγείται ενός Πανεπιστημίου που είναι – με βάση τις διεθνείς αναγνωρίσεις- από τα κορυφαία στην Ευρώπη, στα αντικείμενα που θεραπεύει και τιμά το ίδρυμα το γεγονός ότι έχει αυτή τη υψηλή αναγνώριση των διεθνών φορέων αξιολόγησης. «Ενέργειες σαν αυτή που συνέβη και συνιστά ωμή βία, είναι μια πραγματικότητα για στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και δεν το αφήνει να ανοίξει τα φτερά του και να αναζητήσει την προοπτική του προς όφελος των φοιτητών» επεσήμανε ο πρύτανης. Πρόσθεσε ότι η απορροφητικότητα των φοιτητών και των φοιτητριών από την αγορά εργασίας φτάνει το 74% τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και αυτό το εγγυώνται οι δομές που έχουμε αναπτύξει. «Τα πτυχία των φοιτητών μας έχουν σοβαρό αποτύπωμα στην αγορά εργασίας και οι φοιτητές/τριες βρίσκουν περίοπτες θέσεις, στελεχώνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ κάποιοι καλύπτουν πανεπιστημιακές θέσεις στο εξωτερικό».

Ως προς τις πληροφορίες ότι ο καθηγητής που δέχθηκε την επίθεση «δείχνει» τρεις συναδέλφους του να βρίσκονται πίσω από την επίθεση που δέχθηκε, ο ένας εκ των οποίων εκτίει ποινή φυλάκισης, εν ολίγοις ότι υπάρχει και μία διάσταση ποινική, γεγονός που δημιουργεί θέμα ηθικής τάξεως, ο κ. Μπουραντώνης δήλωσε ότι «τα θέματα της ποινικής δικαιοσύνης τα χειρίζεται η Δικαιοσύνη σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες κα αυτή διατυπώνει την ετυμηγορία της. Το πανεπιστήμιο –που έχει το δικό του πλαίσιο αρμοδιοτήτων- όταν υπάρχει καταδικαστική απόφαση μπορεί να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο καθηγητών, που είναι ένα όργανο από ανώτατους δικαστές και πρυτάνεις άλλων πανεπιστημίων. Αυτό το όργανο θα διατυπώσει τη γνώμη του για την τιμωρία που θα υποβάλει στον κατηγορούμενο. Στον συγκεκριμένο καθηγητή υπάρχει δίωξη εις βάρος του, η εισαγγελία έστειλε την ανακοίνωσης της δίωξης στο πανεπιστήμιο, το οποίο την παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο των καθηγητών, το οποίο και θα λάβει την απόφασή του. Όμως άπαντα να θυμόμαστε ότι κανείς δεν είναι καταδικασμένος πριν το αρμόδιο δικαστήριο κρίνει»

Ο πρύτανης τόνισε ότι το διακύβευμα όμως είναι ουσιαστικά η άσκηση της βίας και το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει γιατί τότε δεν θα πράξουμε συνταγματικά, ούτε θεσμικά. Με την βία δεν μπορούμε να εξοικειωθούμε, ούτε μπορεί να γίνει ένα τμήμα της κανονικότητάς μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος