Προτροπές Σταϊκούρα προς τράπεζες για δάνεια, καταθέσεις και προμήθειες – Τα μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος

Array

Συστάσεις για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, ταχύτερη υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής δανείων, καταθέσεων και προμηθειών «με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά», και ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας προς τις διοικήσεις των τραπεζών, μιλώντας στο 20th Bank Management Conference.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επάρκεια ενδογενείς και εξωγενείς, παλαιότερες και νέες προκλήσεις, να γυρίσει σελίδα και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιδίωξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, «ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει σήμερα μια πολύ πιο εύρωστη εικόνα και ευοίωνες προοπτικές».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις της περιόδου είναι τεράστιες, γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι «το τραπεζικό σύστημα οφείλει:

να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον,

  • να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν,
  • να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων,
  • να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,
  • να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του, και:
  • να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις την τελευταία τριετία, τόνισε ότι ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για «πλέγμα μέτρων που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και κατ’ επέκταση την επιβάρυνση των ισολογισμών των τραπεζών με νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», τα προγράμματα εγγυοδοσίας, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, οι στοχευμένες ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών κ.ά».

Παρουσίασε επίσης τις άλλες 5 πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και αφορούν στην καλύτερη λειτουργία και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε:

-Εφαρμόζουμε, με επιτυχία, το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο οδήγησε σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και κατ’ επέκταση σε εξυγίανση των ισολογισμών τους.

-Υλοποιούμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020 στα πλαίσια διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

-Νομοθετήσαμε και αξιοποιούμε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.

Εργαλεία που ενισχύουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών και συντελούν στην ισχυρή και ορθολογική πιστωτική επέκταση.

-Διοχετεύουμε σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα, με τη μορφή τραπεζικού δανεισμού, ρευστότητα συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί με τις τράπεζες 41 δανειακές συμβάσεις επενδυτικών σχεδίων, περιλαμβανομένων και σχεδίων ψηφιακού μετασχηματισμού, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Το χαμηλό κόστος των κεφαλαίων και η ευρύτατη επιλεξιμότητα, καθιστούν το Ταμείο Ανάκαμψης πολύτιμο εργαλείο πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών και κατ’ επέκταση ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-Επεξεργαζόμαστε τη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το τραπεζικό σύστημα, ώστε αυτό να καταστεί ακόμη πιο ισχυρό, ανταγωνιστικό και κερδοφόρο.

Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια σημείωσε ότι το απόθεμά τους έχει μειωθεί σημαντικά.

«Ο δείκτης μη-εξυπηρετούμενων προς το σύνολο των δανείων ανέρχεται στο 10% στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44% τον Ιούνιο του 2019».

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος