Πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν – Οικονομία και καταπολέμηση τρομοκρατίας στο επίκεντρο

Το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση. Εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Mεχμέτ Νούρι Ερσόι και τον Υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, που παρέμειναν στις θέσεις τους, θα παρίστανται σήμερα για πρώτη φορά ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ και 15 υπουργοί.

Βασική ατζέντα της συνάντησης θα είναι η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αναφέρεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τον οδικό χάρτη της νέας κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ αναμένεται να κάνει μια παρουσίαση για τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Θα συζητηθούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ελάφρυνση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις τιμών, η αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται τον Ιούλιο και η αύξηση του κατώτατου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που έχει οριστεί στις 22 χιλιάδες λίρες.

Θα συζητηθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ευκαιρία, της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία. Στη Σύνοδο αναμένεται να παραστεί και ο Πρόεδρος Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργικό συμβούλιο θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Τουρκία.

Νέος Προεδρικός Σύμβουλος αντί του Καλίν

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Ακίφ Τσατάι Κιλίτς ορίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου, στη θέση του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Κιλίτς έλαβε τον τίτλο της «Πρέσβη». Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κιλίτς διορίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του Προεδρικού Διατάγματος. Γεννημένος το 1976 στο Siegen της Γερμανίας, ο Κιλίτς έκανε Πολιτικές και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στην Αγγλία. Από το 2003 έγινε Σύμβουλος στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ, στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα ως Σύμβουλος πρωθυπουργού. Υπηρέτησε στο επιτελείο του Ερντογάν για πολλά χρόνια και έγινε βουλευτής και Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος