Πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, με τον καθιερωμένο Αγιασμό. Όλα είναι έτοιμα διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας, που δεσμεύτηκε για «εκπαιδευτικούς και βιβλία στη θέση τους» από την πρώτη μέρα των μαθητών στο σχολείο. Ο πύρινος εφιάλτης κράτησε κλειστά τα σχολεία στη Θάσο, πάντως, σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης δεν αναφέρονται κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οπως μεταδίδει η ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου, κανονικά, κάθισαν στα θρανία οι τρεις μαθητές στους Φούρνους Ικαρίας, ενώ τα κενά στα μαθήματα ειδικότητας και στους δύο παιδικούς σταθμούς αναμένεται να έχουν αντιμετωπιστεί “ως το τέλος του μήνα”.
Στο μήνυμά του προς τους μαθητές, για τη νέα σχολική χρονιά, ο Νίκος Φίλης, αφού τους εύχεται καλή σχολική χρονιά, τονίζει ότι «έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή αυτή η χρονιά» από τη μεριά του υπουργείου. Ο υπουργός Παιδείας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρευρέθηκαν στο 132ο Δημοτικό σχολείο στην Γκράβα.
Κοντά στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω βρέθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον αγιασμό για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά, παρότρυνε τους μαθητές “να επιδιώκουν την αριστεία”, και τόνισε ότι μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, εφόσον έχετε την ανάλογη θέληση, ο κόσμος είναι δικός σας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος παρέστη στον αγιασμό στα εκπαιδευτήρια «Η Θεομήτωρ».
Σε μια από τις εργατικές γειτονιές του Περάματος, όπου οι οικογένειες δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την έναρξη της σχολικής χρονιας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο 1ο Δημοτικό και Ειδικό Σχολείο Περάματος περίπου μια ώρα πριν από τον αγιασμό και μίλησε κατ’ ιδίαν με το διευθυντή και τους δασκάλους του σχολείου, ενώ στο προαύλιο συνομίλησε με αρκετούς γονείς.‘Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους δασκάλους που κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας από τα παιδιά να χειροκροτήσουν τους δασκάλους.
Η Φώφη Γεννηματά μετέβη στο ειδικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, ενώ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρέστη στον αγιασμό στο 7ο Δημοτικό σχολείο Καισαριανής.
Ευχές στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, για τη νέα σχολική χρονιά, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.”Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές. Θερμές ευχές και σε δασκάλους, καθηγητές και γονείς για τη νέα σχολική χρονιά” αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter.
«Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας. Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις. Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους δασκάλους στις τάξεις. Το αυτονόητο βεβαίως, που όμως το είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια» αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα σχολική χρονιά.
“1,3 εκατομμύρια ευχές για καλή πρόοδο”, αναφέρει η ανακοίνωση από το ΠΟΤΑΜΙ κάνοντας λόγο για “το ίδιο πάντα σήριαλ: Πόσα κενά; Γιατί; πώς θα καλυφθούν; Η πρώτη μέρα όμως ας είναι μέρα ευχών κι όχι γκρίνιας. Εδώ θα είμαστε εξάλλου όλη τη χρονιά να παρεμβαίνουμε”, προστίθεται.
Οι αλλαγές
Ενιαίου τύπου ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό, μειωμένος αριθμός εξεταζόμενων μαθημάτων στο γυμνάσιο, νέα ωρολόγια προγράμματα και ανανεωμένη διδακτέα ύλη είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όσον αφορά στο νηπιαγωγείο, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν. Τα 5.394 νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, 13.373 νηπιαγωγοί θα έχουν πλέον διδακτικό ωράριο όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι εγγραφές στο νηπιαγωγείο θα γίνονται από τον Μάιο μήνα για την επόμενη σχολική χρονιά.
Με το Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, όλα τα νηπιαγωγεία γίνονται εν δυνάμει ολοήμερα και λειτουργούν με βάση ένα ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο αρχίζει στις 8:20 και τελειώνει στις 13:00.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα απογευματινού προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος μετά τις 13:00 και μέχρι τις 16:00 για τα παιδιά των εργαζομένων, ανέργων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων, με μείωση του ελάχιστου αριθμού εγγραφέντων νηπίων-προνηπίων από 14 σε 5 στα μονοθέσια, 10 στα διθέσια καθώς και λειτουργία πρωινής ζώνης από τις 7:45 μέχρι τις 8:30, με ελάχιστο αριθμό μαθητών 5 (νήπια – προνήπια) και όχι όπως παλιά που ήταν μόνο για νήπια.
Όσον αφορά στο δημοτικό, 3.555 δημοτικά σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Η δημιουργία και η λειτουργία του, εδράζεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας.
Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 καταργώντας την “αντιπαιδαγωγική”, για παιδιά αυτής της ηλικίας, 7ης ώρας. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης, ανάμεσα στο διδακτικό (8:00-13:15) και εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.
Εξάλλου, όσον αφορά στο γυμνάσιο, το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών.
Ο διδακτικός χρόνος χωρίζεται σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα. Έτσι τα υποχρεωτικά ωριαία διαγωνίσματα θα διενεργούνται με μεγαλύτερη άνεση, εφόσον διπλασιάζεται το διαθέσιμο χρονικό διάστημα (το 1ο τετράμηνο έως 20 Ιανουαρίου και το 2ο έως 31 Μαΐου).
Μετατοπίζεται η εστίαση από την εξεταστική διαδικασία στη διδακτική-μαθησιακή. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του σχολικού έτους περιορίζονται από δώδεκα-δεκατέσσερα (12-14) σε τέσσερα (4): α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Μαθηματικά, γ) Φυσική, δ) Ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η παράταση των μαθημάτων έως 31 Μαΐου.
Η ενισχυτική διδασκαλία επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους: Το σχολείο θα προσφέρει τον Ιούνιο εντατικά μαθήματα και στη συνέχεια όσοι τα παρακολουθήσουν θα εξετάζονται στα τέλη του Ιουνίου.
Από το σχολικό έτος 2016-17, το νέο ΕΠΑΛ θα έχει την εξής δομή: Α΄ ΤΑΞΗ με ενιαίο πρόγραμμα, Β΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικο-επαγγελματικών σπουδών και Γ΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες.
Στους απόφοιτους χορηγείται, απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.
Διευρύνεται η δυνατότητα της πρόσβασης των αποφοίτων στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Στρατιωτικές σχολές, σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Εμπορικού Ναυτικού μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων, με ειδικό ποσοστό θέσεων. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να εισάγονται σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων με ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.
Ξεκινά σταδιακά από τη σχολική χρονιά 2016-17, ο νέος θεσμός του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης στην εργασία των αποφοίτων, υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση.
Τέλος, αλλαγές υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες στη διδακτέα ύλη, ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά και η περιγραφική αξιολόγηση.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1: Ηλίας Κούκος, Ελίνα Κολύβα, ΕΡΤ3/Λία Χριστάρα, Κρήτη/ Φανή Καλαθάκη, ΕΡΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Γιώργος Βιτσαράς, ΕΡΑ Κομοτηνής/ Βάσω Μαχαίρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος