Πρώτες βοήθειες: 16χρονη έσωσε τον πατέρα της με ΚΑΡΠΑ, η σημασία της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία

Για την σημασία της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες από μικρή ηλικία μίλησαν στην εκπομπή “UPDATE” του ΕΡΤNews ο Αναστάσιος Στεφανάκης, πρόεδρος του Σωματείου «Τα παιδιά σώζουν ζωές», ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γ. Μακρής αλλά και ο διευθυντής εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ζεκή Μεμέτ Αλί.

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη πριν λίγες μέρες, όταν μια 16χρονη μαθήτρια στην Κατερίνη κατάφερε να κρατήσει στη ζωή τον πατέρα της, εφαρμόζοντας ΚΑΡΠΑ μέχρι την άφιξη του ΕΚΑΒ, ο κ. Στεφανάκης είπε πως, «για εμάς δεν είναι έκπληξη ότι η νεαρή μαθήτρια του Λυκείου κατάφερε να βοηθήσει τον πατέρα της και αυτή τη στιγμή να είναι ζωντανός. Η οργάνωση “Τα παιδιά σώζουν ζωές” έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει 490 χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε 3.700 ελληνικά σχολεία και άλλες τόσες κοινότητες», τόνισε αρχικά ο κ. Στεφανάκης.

«Έχουμε την τέταρτη χειρότερη θέση της Ευρώπης στην επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής»

Ωστόσο, όπως εξήγησε «είναι λίγοι απινιδωτές στην Ελλάδα και παρά το μεγάλο έργο που έχουμε κάνει τα τελευταία 9 χρόνια με τον Εθνικό χάρτη απινιδωτών, ενώ καταφέραμε να τετραπλασιάσουμε τον αριθμό απινιδωτών, πάλι είναι ελάχιστοι».

Δίνοντας παραδείγματα είπε πως τη στιγμή που στην Ελλάδα έχουμε 3.000 απινιδωτές, στην Ολλανδία έχουν 25.000- 30.000 απινιδωτές και στην Ιαπωνία έχουν 670.000 απινιδωτές, έναν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. «Πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κατερίνη υπολείπονται, γι’ αυτό και έχουμε την τέταρτη χειρότερη θέση της Ευρώπης στην επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γ. Μακρής τόνισε πως η εκπαίδευση και το σύστημα οφείλει να πρωταγωνιστήσει. «Δίνουμε όλα τα σχολεία μας εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα της Πιερίας, ιδιαίτερη σημασία, τόσο στο να μαθαίνουν οι μαθητές να παρέχουν πρώτες βοήθειες, όσο και να αντιμετωπίζουν σεισμούς, πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, αυτό είναι πρωταρχικός μας ρόλος».

Πρόσθεσε πως «προφανώς χρησιμοποιούμε “Τα παιδιά σώζουν ζωές” αλλά ταυτόχρονα και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για να παρέχονται τα μαθήματα στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς μας».

Ο κ. Ζεκή Μεμέτ Αλί από την πλευρά του τόνισε πως ακόμα κι από μικρότερες ηλικίες των 12 ετών, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν για ΚΑΡΠΑ.

«Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυτό το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι υποχρεωτικό μάθημα από Τετάρτη δημοτικού στα σχολεία. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα τελευταία χρόνια, έχει συνάψει δεκάδες μνημόνια συνεργασίας με διάφορα υπουργεία και δημόσιους φορείς, με κύριο σκοπό την εκπαίδευση υπαλλήλων και πολιτών στην εκμάθηση πρώτων βοηθειών και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση», είπε.

Όπως εξήγησε δεν απαιτείται μυϊκή δύναμη για να μάθει κάποιος ΚΑΡΠΑ, «το μόνο που χρειάζεται είναι εκπαίδευση», είπε.

«Είναι τεχνική όλο αυτό που εφαρμόζουμε. Πάνω από όλα ψυχραιμία και μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει τη δεξιότητα έτσι ώστε να αντιστρέψει μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος