Προτάσεις Γιουνκέρ για επενδύσεις-ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο (video)

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διπλασιασμό και παράταση του λεγόμενου “επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ”, από τα 350 δισ. ευρώ στα 630 δισ. ευρώ ως το 2022, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την “Κατάσταση της Ένωσης” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Γιουνκέρ υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από επενδύσεις σε θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξης.
“Η Ευρώπη πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη νεολαία της, σε όσους αναζητούν εργασία, στις νεοσύστατες επιχειρήσεις της. Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ύψους 315 δισ. ευρώ, οδήγησε ήδη σε επενδύσεις ύψους 116 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας του. Και τώρα θα του δώσουμε παγκόσμια διάσταση”, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ και συνέχισε λέγοντας: “Θα εξασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ ως το 2020 και θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φτάσουμε τα 630 δισ. ως το 2022. Με τη συνεισφορά των κρατών μελών μπορούμε να φτάσουμε αυτό το στόχο ακόμα πιο γρήγορα. Θα προσπαθήσουμε να ελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις γι αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη το Νοέμβριο του 2014, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) – το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του επενδυτικού σχεδίου – ήδη αναμένεται να κινητοποιήσει 116 δισ. ευρώ σε 26 κράτη-μέλη, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότερες από 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα νομοθετική πρόταση παράτασης με την οποία η αρχική τριετής περίοδος (2015-2018), με στόχο τα 315 δισ. ευρώ, θα επιμηκυνθεί με επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 500 τρισ. ευρώ έως το 2020, στο τέλος του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Για να ενισχυθεί η ικανότητα παρέμβασης του ΕΤΣΕ ακόμη περισσότερο και να επιτευχθεί ο στόχος του διπλασιασμού του επενδυτικού στόχου, η Επιτροπή καλεί και τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν. Η δεύτερη φάση του ΕΤΣΕ θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση περισσότερων διασυνοριακών και βιώσιμων έργων, μέσω της σύνδεσης του ΕΤΣΕ με τους φιλόδοξους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα COP21. Και η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η διαφάνεια εκθέτοντας λεπτομερώς και επακριβώς γιατί επελέγη κάθε έργο και πώς πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό για το ΕΤΣΕ.
Προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω το ΕΤΣΕ, η Επιτροπή σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της γεωγραφικής κάλυψης, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην παροχή τοπικής, τεχνικής βοήθειας σε όσα κράτη-μέλη επιθυμούν να ζητήσουν χρηματοδότηση.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης να απλοποιηθεί περαιτέρω ο συνδυασμός των αιτήσεων χρηματοδότησης από το ΕΤΣΕ με άλλες πηγές χρηματοδότησης στην ΕΕ, όπως τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ).

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση του ΕΤΣΕ με αύξηση του συνολικού ποσού των χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και τη μικροχρηματοδότηση από 193 εκατ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων.

Τέλος, η Επιτροπή ανακοίνωσε ένα νέο ευρωπαϊκό εξωτερικό επενδυτικό σχέδιο (ΕΕΣ). Το μέσο θα επιτρέψει την τόνωση των επενδύσεων στην Αφρική και τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, ιδίως για την υποστήριξη των κοινωνικών και οικονομικών υποδομών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με εισροές ύψους 3,35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, το ΕΕΣ θα στηρίξει καινοτόμες εγγυήσεις και παρόμοια μέσα για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, κινητοποιώντας έως και 44 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Εάν τα κράτη-μέλη και άλλοι εταίροι καταβάλλουν συνεισφορά ανάλογη με εκείνη της ΕΕ, το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει σε 88 δισ. ευρώ.

Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία η ευφυής ευελιξία

Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία της κοινωνικής Ευρώπης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν στο ευρωκοινοβούλιο. Η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Γιούνκερ, παράλληλα, πρότεινε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του επενδυτικού πακέτου της Κομισιόν στα 630 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

ΝΔ:Δεν κατανοούμε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Γιουνκέρ

“Ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκοί λαοί”, χαρακτηρίζει η ΝΔ τις αποφάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για διπλασιασμό του προγράμματος επενδύσεων, επισημαίνοντας, πάντως, πως δεν κατανοεί τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, “μιας κυβέρνησης που μέχρι τώρα, λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας, έχει χάσει κάθε προσφερόμενη ευρωπαϊκή ευκαιρία”.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζει πως “το παρελθόν της αποτυχίας της είναι πρόκριμα για την αδυναμία της να αξιοποιήσει και τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται» και την καλεί να “καταλάβει ότι είναι άλλο η προπαγάνδα και άλλο η άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, “εδώ και καιρό, ήταν γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προετοίμαζε και είχε πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην ανακοίνωση της σειράς των θετικών προτάσεων, που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ομιλία Γιουνκέρ στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της ΕΕ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος