Την πρόταση να παραχωρήσει ο Δήμος Θέρμης εκτάσεις, κοντά στο αεροδρόμιο, τετρακοσίων στρεμμάτων εκατέρωθεν της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανίων και εκατό στρεμμάτων στην οδό Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, προκειμένου να φιλοξενούνται εκεί κλαδικές εκθέσεις που χρειάζονται μεγαλύτερους χώρους, διατύπωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Αφορμή για τη διατύπωση της πρότασης ήταν, όπως είπε, μια πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη σχετικά με την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Άκουσα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης μια πρόταση διαφοροποιημένη, στην οποία θα έλεγα ότι σχεδόν συμφωνώ. Δηλαδή η αξιοποίηση του χώρου της έκθεσης με περίπου 70 – 80% με πράσινο, με ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο και δύο κτίρια, που θα φιλοξενήσουν εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους, εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και αυτό βέβαια θα το αποφασίσει η κυβέρνηση το τι θα κάνει καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρότζεκτ, το οποίο δεν έχει μέσα ιδιώτες, ούτε ξενοδοχεία ούτε τίποτε άλλο. Επειδή όμως στην πρόταση δεν συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εκθεσιακών αναγκών της μέχρι τώρα δραστηριότητας της έκθεσης γιατί κάποιες κλαδικές εκθέσεις χρειάζονται πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν που σκοπεύει να δεσμεύσει η πρόταση του δημάρχου, γι’ αυτό σήμερα δηλώνω ότι ο Δήμος Θέρμης είναι παρών», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε εκτάσεις και μπορούμε να τις παραχωρήσουμε χωρίς κανένα κόστος για την αρχική επένδυση ώστε να συμβάλλουμε και εμείς σε ένα τέτοιο πρότζεκτ», αν χρειαστεί να εξυπηρετηθούν άλλες κλαδικές εκθέσεις.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι για τη φιλοξενία των κλαδικών εκθέσεων στις εκτάσεις του δήμου δεν θα χρειαστούν ποσά μεγαλύτερα των 10 με 15 εκατομμυρίων ευρώ καθώς, όπως είπε, θα χρειαστούν υπαίθριες, όχι μεγάλες κατασκευές. Υπογράμμισε ότι όταν δεν λειτουργούν οι κλαδικές εκθέσεις, ο χώρος δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτος καθώς η περιοχή είναι ελκυστική και ο δήμος έχει σκεφτεί πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Ο Δήμος Θέρμης δεν απαιτεί κόστος οικοπέδου για να γίνει η επένδυση. Θα βρούμε έναν τρόπο η ανταπόδοση να γίνει εν καιρώ μέσα από τη λειτουργία», πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε αφενός τον κ. Αγγελούδη για τη σχετική πρόταση και εκείνος την άκουσε με προσοχή, όπως και τον πρόεδρο της ΔΕΘ – Hrelexpo Tάσο Τζήκα, ο οποίος, όπως σημείωσε, δεν φάνηκε πολύ ενθουσιασμένος καθώς επιθυμεί να παραμείνουν όλες οι δράσεις της Διεθνούς Έκθεσης στο κέντρο της πόλης.
Λίγο νωρίτερα σήμερα το πρωί, η δήμαρχος Δέλτα Γερακίνα Μπισμπινά δημοσιοποίησε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινοποίηση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στην οποία προτείνει τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου για χρήσεις υψηλής όχλησης στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Σίνδο, στον χώρο του αγροκτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Η ίδια αναφέρει ότι μια τέτοια επιλογή θα έχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων η αποσυμφόρηση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, η εγγύτητα με συγκοινωνιακούς κόμβους, η εξυπηρέτηση βιομηχανικών και επιχειρηματικών εγκαταστάσεων και η δυνατότητα ανάπτυξης της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης.
Ερωτηθείς για τη σχετική πρόταση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σέβεται και εκτιμά όσους διατυπώνουν τις προτάσεις τους, διευκρίνισε ότι ο ίδιος υπερασπίζεται τα συμφέροντα του δικού του δήμου και παρουσιάζει τη σχετική πρόταση, και συμπλήρωσε ότι αυτοί που θα αποφασίσουν θα συνεκτιμήσουν το κόστος και τη στόχευση κάθε προτεινόμενης λύσης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Θέρμης αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τον δήμο και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι για τη Θέρμη και το Τριάδι, όπου έγιναν εκτεταμένες επεκτάσεις τα προηγούμενα χρόνια, η κατεύθυνση του δήμου είναι να μην γίνει καμία άλλη επέκταση, ενώ η κεντρική κατεύθυνση για την περιοχή θα είναι η έρευνα, η καινοτομία και η εκπαίδευση.
Ανέφερε ακόμη ότι οι επεκτάσεις των άλλων οικισμών που θα προταθούν είναι ρεαλιστικές και περιορισμένες, ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων ανατολικής Θεσσαλονίκης ώστε σε δύο χρόνια από τότε να λειτουργήσει, πως το μεγαλύτερο έργο αναδασώσεων στην Κεντρική Μακεδονία γίνεται στη Θέρμη σε έκταση πάνω από τα Βασιλικά, αλλά και ότι ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε σε 2,5 χρόνια να γίνει σχολείο για τα παιδιά με αναπηρία.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ- ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος