Προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά σε Μάνδρα – Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησαν τις πτήσεις τους τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προσπαθώντας να ανακόψουν την καταστροφική μανία της φωτιάς που εκτείνεται σε Δερβενοχώρια, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της προς την Μάνδρα Αττικής. Tην ίδια ώρα συνεχίζονται τα πύρινα μέτωπα σε Κουβαρά, Σαρωνίδα και Λουτράκι.

Το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας είναι τεράστιο ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλο το βράδυ έδωσαν τιτάνιες προσπάθειες να μην πλησιάσει εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας στην περιοχή της Μάνδρας. Το τεράστιο μέτωπο των πύρινων γλωσσών επεκτείνεται πολλά χιλιόμετρα από τα δεξιά προς τα αριστερά ενώ το ανησυχητικό είναι ότι όσο περνάει η ώρα οι άνεμοι δυναμώνουν.

Η περιοχή έχει καλυφθεί με πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού. Η φωτιά πέρασε από την απέναντι κορυφογραμμή με κατεύθυνση προς τη Μαγούλα. Φόβος όλων να μην επεκταθεί η πυρκαγιά. Η νύχτα έγινε μέρα καθώς όλα τα βουνά έχουν κυκλωθεί από τη φωτιά. Ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν και μεγάλες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην περιοχή του Νέου Κουβαρά όπου ξεκίνησε χθες η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά επιχειρούν 3 ελικόπτερα, στο Λουτράκι που καταγράφει πολλές καταστροφές 5 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο και στα Δερβενοχωρια όπου η φωτιά είναι πολύ μεγάλη 6 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Ο Βασίλης Σιώμος βρίσκεται στα Δερβενοχώρια όπου για δεύτερη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή, κάνοντας το έργο των πυροσβεστών ακόμα πιο δύσκολο.

Προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά σε Μάνδρα – Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Πώς εξελίσσονται τα μέτωπα της φωτιάς

Στην περιοχή βρίσκονται οι ρεπόρτερ της ΕΡΤ και καταγράφουν την πορεία των προσπαθειών για περιορισμό και κατάσβεση των τεράστιων μετώπων της πυρκαγιάς. έπουμε κατά διαστήματα να περνούν τόσο ομάδες εθελοντών όσο και πυροσβεστικές δυνάμεις. O Kώστας Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Οινόη όπου οι πυροσβέστες έχουν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες για να προσεγγίσουν το βουνό. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, υπάρχουν στροβιλισμοί και η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά διαστήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο βαθμό που θέλουν στην κορυφή του βουνού.

Από το Λουτράκι όπου καταστράφηκαν πολλά σπίτια η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη μετέδωσε ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι διάσπαρτες.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί 100 στρέμματα δάσους ενώ αρκετά είναι τα σπίτια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στην περιοχή πνεύουν ακόμη ισχυροί άνεμοι με τον φόβο της αναζωπύρωσης να είναι μεγάλος.

Η Μαίρη Σκανδάλη βρέθηκε στα Καλύβια όπου έχουν καεί τεράστιες εκτάσεις, έχουν καταστραφεί σπίτια και έχει σημειωθεί μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο τέσσερα ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές. Στην Κερατέα βρέθηκε ο Αλέξανδρος Μέμος μεταδίδοντας ότι στην κορυφή του βουνού υπάρχουν ακόμη ενεργές εστίες της πυρκαγιάς περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Κώστας Παπαδόπουλος, Πέγκυ Μπρούσαλη, Μαίρη Σκανδάλη, Αλέξανδρος Μέμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος