Προσοχή στις “ύποπτες” αγορές της Black Friday

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους καταναλωτές που μπορεί να πέσουν θύματα επιτηδείων, κατά τις αγορές τους εν όψει της Black Friday, κρούει το Ινστιτούτο καταναλωτών νέου ΙΝΚΑ.

Οι αγορές μέσω “ίντερνετ”, που πολλαπλασιάστηκαν λόγω και της πανδημίας, έδωσαν την  ευκαιρία σε αετονύχηδες να εκμεταλλευτούν την άγνοια ή την απροσεξία των καταναλωτών. Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Γεωργιάδης δικηγόρος, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, σελίδες στο διαδίκτυο, πανομοιότυπες με εκείνες γνωστών εταιρειών και καταστημάτων, αποτελούν βιτρίνα απατεώνων και είναι ένας συνήθης τρόπος για να παραπλανηθούν οι καταναλωτές, που πέφτουν θύματα απάτης, ιδιαίτερα κατά το διάστημα των προσφορών της Black Friday.

Ελάχιστες μικρές λεπτομέρειες, που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, κάνουν την διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής και μιας ανύπαρκτης επιχείρησης, η οποία προσβλέπει στο γρήγορο παράνομο κέρδος εις βάρος του κοινού.

Ο κ. Γεωργιάδης δίνει μικρές συμβουλές για να αποφευχθούν μικρές η μεγάλες χρηματικές απάτες. Πρέπει να δηλώνονται τα πλήρη στοιχεία μιας επιχειρήσεως, όπως επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα και φορολογικά στοιχεία, που θα πρέπει να τα διασταυρώσει ο υποψήφιος πελάτης, να δει αν υπάρχουν π.χ. στο google. Να αποφεύγεται η βιαστική αγορά. Επίσης, να ελεγχθεί αν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ανταποκρίνεται σε αυτό που παραγγέλνεται. Οι καταναλωτές οφείλουν να εξετάζουν του όρους αποστολής και επιστροφής του προϊόντος, αντικατάστασης ή επιστροφής των χρημάτων τους. Συχνά μάλιστα οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για πληρωμή με αντικαταβολή ή μεταφορικά είναι πολλαπλάσιες της αξίας του προϊόντος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μια παραπλάνηση, η δικαστική προσφυγή είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, ειδικά για προϊόντα μικρής αγοραστικής αξίας και δεν αξίζει τον κόπο μια τέτοια διαδικασία. Μια εναλλακτική πρόταση είναι η καταγγελία στον συνήγορο του καταναλωτή, και σε περίπτωση που αυτό αφορά ελληνική επιχείρηση ή εταιρεία που εκπροσωπείται στην Ελλάδα, οι “διάδικοι” καλούνται στα γραφεία του Σ.τ.Π. για εξεύρεση λύσεως. Τέλος, σε περίπτωση απάτης, ο καταναλωτής καταθέτει μήνυση στην αστυνομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος